För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor

Främja psykisk hälsa och välbefinnande för unga – med stöd i data

Nu kan er kommun dra nytta av resultaten av ny forskning om hur datadrivna dialoger kan användas i arbetet med att främja psykisk hälsa och välbefinnande hos unga. Här hittar du relevant data och hur datadrivna dialoger kan genomföras hos er.

Det lätt att fastna i jakt på perfekt data och avancerad analys. Men forskning visar tydligt att det går utmärkt att använda data som redan finns tillgänglig och få goda resultat. Det som behövs är en utforskande process och dialoger på tvärs över förvaltningar. Därför erbjuder vi nu stöd i hur dessa dialoger kan genomföras.

En datadriven dialog om främjande av psykiskt välbefinnande för unga kan vara en bra start i arbetet mot de olika delmålen i den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention. Det är också ett arbetssätt i linje med den nya socialtjänstlagen som planeras träda i kraft sommaren 2025.

Läs om den nationella strategin på Folkhälsomyndighetens webbplats(Extern länk)

Läs om socialtjänstlagen på Socialstyrelsens webbplats(Extern länk)

Stödet finns i form av en dataplattform med relevant data, dialogstöd och förslag på teman för dialoger. Det finns även möjlighet att få praktisk hjälp med genomförandet. 

Är du intresserad av att veta mer? Kanske vill du delta i något av vårens introduktionswebinar? Webinaren hålls 23 april, 14 maj och 4 juni mellan klockan 09:00 och 09:30. 

Vi hjälper er gärna att komma i gång.

Kontakta projektledare Jenny Fürstenbach

Information

Region Stockholm är en offentlig verksamhet. Det innebär att meddelanden du skickar till förtroendevalda och tjänstemän blir allmän handling och kan begäras ut av allmänheten.

Allt du behöver för att genomföra en datadriven dialog

Här hittar du material för att starta och driva era datadrivna dialoger. Inled gärna med ett utforskande samtal om vad som påverkar ungas psykiska hälsa och välbefinnande. Det generella dialogstödet går att använda för alla föreslagna teman och även för andra områden som ni är intresserade av att ta er an. I dataplattformen hittar du mycket av den data ni behöver för att sätta igång. 

Läs mer om vad som påverkar ungas psykiska hälsa och välbefinnande i en systemkarta som också går att använda som stöd för ett inledande samtal om främjande av ungas psykiska välbefinnande med hjälp av dialogstödet ovan. Sidan är på engelska. 

Här hittar du systemkartan(Extern länk)

Kungliga tekniska högskolan har tagit fram en dataplattform för kommuner i Stockholm med enkla visualiseringar av data som stöd för samtal om ungas psykiska välbefinnande.

Här hittar du dataplattformen(Extern länk)

Hos länsstyrelsen hittar du länsövergripande rapporter som till exempel Stockholmsenkäten som innehåller statistik om unga. Rapporterna är uppdelade per år, årskurs och kommun. 

Här hittar du Stockholmsenkäten(Extern länk)

Foto på tre unga kvinnor som står och pratar

Rapport om projektet

Ta del av slutrapporten från det forsknings- och innovationsprojekt som ligger till grund för arbetet. 

Mer om rapporten

Delta i ett introduktionswebinar - få information och möjlighet att ställa frågor

  • Senast granskad: 6 mars 2025

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor.