Några höjdpunkter från läsfrämjandemässan

I februari samlades omkring 350 biblioteksmedarbetare för att delta i en läsfrämjandemässa med olika inspirerande exempel på läsfrämjande verksamhet för barn och unga.

Vid flera kreativt utsmyckade mässbord fick besökarna möta biblioteksmedarbetare som berättade om olika inspirerande exempel på läsfrämjande verksamhet för barn och unga.

Vi har frågat tre av utställarna på mässan om vad deras bästa tips för läsfrämjande är. Först ut har vi Linda Åkerlund från Finlandsinstitutets bibliotek.

Linda Åkerlund på Finlandsinstitutets bibliotek med sälen Ilo

- Mina bästa tips? Det viktigaste är att göra sådant man själv blir inspirerad av. Det är mycket enklare att få med andra och inspirera dem om man själv blir eld och lågor. Till exempel kan det betyda att du inte bokpratar om en viss bok, för att du själv inte gillade den eller att du inte har sagostunder för småbarn för att du inte är helt bekväm med det.

Att lyssna är viktigt. Barn och unga vill bli hörda och känna att deras åsikter är värdefulla. Att visa genuint intresse för vad de tycker brukar få dem att berätta just det du behöver veta för att kunna utveckla verksamheter och hjälpa dem på bästa sätt. Jag tror att de här är rätt självklara saker för många, men viktigt att hålla i minnet!

Om ni vill ha tips som kan hjälpa bibliotekarier med arbetet med just sverigefinska barn och unga är det viktigt att bekanta sig med dem. Finns det någon modersmålsundervisning eller finsk förskoleverksamhet? Finns det en finsk förening man kan ta kontakt med? I många fall gäller det bara att idogt ordna evenemang som kan locka minoriteten. Det kan ta en tid innan evenemangen börjar locka folk. Det är inte alltid lätt för minoriteter att delta i evenemang som "pekar ut" dem som tillhörande en minoritet. Om det dyker upp ett barn på en sagostund är det en stor vinst! Det är så jätteviktigt för det där ena barnet att få delta i en finskspråkig sagostund.

Synliggörande är också viktigt. Ha skyltning på finska till det finska beståndet. Uppmärksamma viktiga dagar. Jag förstår att alla dagar för alla minoriteter kanske inte är realistiskt att uppmärksamma, men fundera på vilka viktiga dagar ni vill synliggöra och lägg in dem i ert årshjul. Fundera på hur beståndet ser ut. Är hyllan inte  välbesökt betyder det inte att intresset inte finns. Kanske borde beståndet flyttas till ett mer synligt ställe eller skyltas bättre. Hur gammalt är beståndet? Är det relevant? Man kan bra ta hjälp av våra boktipslistor och knubbtexter, som finns på vår webbplats. Saknar du någon kubbtext är det bara att kontakta oss så lägger vi in den!

Vi har också pratat med Frida Eriksson och Sofia Svärd från Ekerö bibliotek.

Två bibliotekarier bakom ett mässbord.
Frida Eriksson och Sofia Svärd från Ekerö bibliotek

- Mitt bästa tips är att göra något som man själv brinner för. Det är den bästa inspirationen för deltagarna, din glädje och ditt intresse för temat/aktiviteten kommer att synas och det blir dessutom mycket roligare och lättare för dig att genomföra det om du redan tycker det är kul, säger Frida.

Sofia tipsar om att ta hjälp av grafiskt material:

- Ta vara på alla möjligheter ni har att ta fram ett fint grafiskt material till era läsfrämjande projekt. Det lyfter projekten enormt när materialet är snyggt och tematiskt. Kanske med en figur, logga eller ett typsnitt som representerar projektet som kan binda samman projektet och ge det ett ”ansikte”. 

Det behöver inte alltid krävas otrolig grafisk talang för att ta steget från tråkigt till intressant, en textur i bakgrunden, färgade papper och medvetna val av typsnitt och färger kan räcka rätt långt. Just nu har man dessutom möjligheten att genera bilder med AI som man kan använda.  

Sisa tipsen kommer från Hanna Roth som jobbar på Rinkeby bibliotek

Bibliotekarie bakom ett mässbord håller upp en tigerdräkt.
Hanna Roth från Rinkeby bibliotek

- Jag tror att språkutveckling, läslust och kommunikationsförmåga främjas bäst genom att använda hela sin kropp och alla sina sinnen och jag tror att leken är den bästa utgångspunkten för läsfrämjande arbete - både hos barn och vuxna.

Alla människor har olika förmågor och genom att presentera och erbjuda flera olika sätt att läsa och språka, når vi så många som möjligt. Medan någon tycker om att sitta i ett tyst hörn med en bok, vill någon annan dansa till musik och en tredje klä ut sig och gestalta en berättelse. Att känna på olika material, lyssna till en berättelse, dansa i stövlar, låta som ett monster eller gestalta formen av färgen orange - allt detta kan vara läsfrämjande arbete.

Vill du veta mer om läsfrämjandemässan? Här kan du ta del av hela programmet med kontaktuppgifter till alla utställare. 

Ladda ner programmet från läsfrämjandemässan

Läsfrämjandemässan var ett samarbete mellan Regionbibliotek Stockholm och Stockholms Stadsbibliotek.

Mässan genomfördes med stöd från Kulturrådets läsfrämjandelyft.

  • Senast granskad: 29 februari 2024