Industriell omställning genom hållbar produktion
Hållbara och innovativa varor, tjänster och affärsmodeller ger tillväxtmöjligheter för företag och är också en vinst för samhället och miljön. Ambitionen är att Stockholmsregionen ska vara en internationell förebild inom hållbar cirkulär produktion.
Senast till år 2050 ska EU uppnå klimatneutralitet, och senast 2045 ska Sverige göra det. Detta kommer att kräva en omställning av Europas och Sveriges samhälle och ekonomi.
Vi har därför valt industriell omställning genom hållbar produktion som ett av våra smarta specialiseringsområden.
Omställningen till en cirkulär ekonomi ska bidra till att vi når Sveriges miljö- och klimatmål och de globala målen i Agenda 2030. Nya affärsmöjligheter och behov kommer därför att växa fram och de företag som bäst klarar omställningen kommer att klara sig väl i den globala konkurrensen. Det bidrar till både hållbar tillväxt och hållbara samhällen.
Många företag i Stockholmsregionen ligger långt fram när det gäller att styra mot hållbarhet och har en viktig roll i att driva utvecklingen mot en hållbar internationellt konkurrenskraftig Stockholmsregion.
Hållbar produktion inom industrisektorn handlar bland annat om att:
- minska miljöpåverkan genom exempelvis ökad resurseffektivitet i användningen av energi, vatten, och värme
- använda material som har låg miljö- och klimatpåverkan och att undvika skadliga kemikalier
- produkter och processer från början har en resurseffektiv och cirkulär design
- genomföra åtgärder kopplade till vilket slags avfall som produceras och hur det hanteras, samt vilka transporter som produktionen är beroende av
- arbeta med den sociala hållbarheten.
Handlingsplanen för hållbar produktion genom ökad cirkularitet utgår från Näringslivs- och tillväxtstrategin för Stockholmsregionen. Handlingsplanen avgränsas till det prioriterade området Industriell omställning genom hållbar produktion.
- Senast granskad: 28 november 2024