För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor

Avsändare

Region Stockholm kommunicerar med en gemensam avsändare. Här berättar vi om hur vi kommunicerar olika verksamheter, externa samarbeten och stöd till externa aktörer.

En avsändare

En logotyp

En visuell identitet

Ett Region Stockholm

Riktlinje för varumärkesarbetet i Region Stockholm, RS 2020-0828, är beslutad av regionfullmäktige och gäller för hela regionkoncernen. 

Region Stockholm kommunicerar med en gemensam avsändare. Här berättar vi om hur vi kommunicerar olika verksamheter, externa samarbeten och stöd till externa aktörer.

Några nämnder och bolag har undantag och kan använda egna logotyper och profiler. Det finns specifika regler för hur de kommunicerar att de ingår i Region Stockholm.

Egenprofilerade förvaltningar/bolag - Region Stockholm

Avsändar- och namnhantering

Region Stockholm är alltid den enda avsändaren. I vår stora och breda verksamhet finns det ibland ett behov av att förtydliga avsändaren. Till exempel när mottagaren ska hitta till en specifik verksamhet eller använda en tjänst. 

För att förtydliga den specifika verksamhetens eller tjänstens namn uttrycker vi den i text utan att skriva ihop namnet med logotypen. 

Vi strävar efter att förenkla, därför behöver organisatoriska nivåer sällan eller aldrig beskrivas. 

Fyra sätt att hantera namn:

  • Namn i brödtext.
  • Namn i rubrik.
  • Namn i kontaktuppgifter.
  • Namn i webbadresser.

Visuella exempel

Region Stockholm som avsändare till budskap

Här ser vi hur Region Stockholm kan fungera som en tydlig avsändare av budskap, utan att vi lyfter fram några ytterligare namn.

BESKÄR BILD TILL 2

Om du är osäker kan en enkel tumregel vara att hantera namnet som en del av brödtext eller rubrik. 

Hantering av namn i rubrik

Att lyfta fram namnet i rubriken ger extra tydlighet och gör det lättare för mottagaren att snabbt förstå vilket ämne eller vilken verksamhet som avses.

Här ser vi hur Region Stockholm kan fungera som en tydlig avsändare för tjänster, projekt eller verksamheter.

GÖR OM BILD BYT O LÄGG TILL ROLL UP ROSA

Hantering av namn i brödtext och webbadresser

Här ser vi hur Region Stockholm kan fungera som en tydlig avsändare till budskap som berör namn på tjänster eller produkter. Att nämna namn i brödtext eller i webbadresser är ett bra sätt att tydliggöra för mottagaren om vilken verksamhet eller tjänst som avses. Det fungerar bra när namnet behöver framgå utan att ta fokus från huvudbudskapet.

På dessa exempel ser vi hur namnen kan ingå i brödtext eller uttryckas via webbadresser som vi puffar för.

NYTT KOLLAGE - byt ut rockring till bild nedan

Exempel på namn i brödtext.

Hantering av namn i kontaktuppgifter

Här ser vi hur Region Stockholm hanteras som en tydlig avsändare till budskap och information. Om vi behöver lyfta fram organisatoriska eller juridiska namn lyfter vi fram det i brödtext eller kontaktuppgifter där mottagaren lätt kan hitta informationen.

Sträva efter att enbart nämna dessa namn där de tillför något för mottagaren.

Bildexempel kommer.

Publika verksamheter

Namn på publika verksamheter

Namn på publika verksamheter som riktar sig till många externa mottagare behöver vara lätta att identifiera och hitta till. 

Placera helst namnet på långt avstånd från logotypen, gärna i motsatt hörn. Det är valfritt i vilket hörn namnet placeras. Namn för publik verksamhet ska aldrig skrivas ihop med logotypen. Det är bara publika verksamheter som får placeras i relation till logotypen.

Precis som för andra namn går det bra att kommunicera publik verksamhet i brödtext, rubrik, kontaktuppgifter eller webbadresser.

Det här utmärker publika verksamheter:

  • Möter en bred extern målgrupp.
  • Är platser många ska hitta till.
  • Har kontinuerlig verksamhet.
  • Erbjuder mer än enskilda produkter, tjänster eller projekt.

Se exempel på hur Region Stockholm kan fungera som en tydlig avsändare.

Namn på publik verksamhet placerad frikopplad i relation till logotypen

Så här hanterar du Region Stockholm i publika verksamheter. På skyltexemplet och på bilen är den publika verksamheten budskapet i sig. Namnet skrivs i vår typografi och placeras fristående. Skyltexemplet visar den minimiyta som måste finnas runt logotypen.

Annonsen är exempel på hur namnet kan placeras i motsatt hörn från logotypen. Undvik att lyfta namn för publik verksamhet både i ett hörn och i rubrik. Om vi behöver upprepa namn är brödtexten en bättre plats för det.

Hantering av flera namn för publik verksamhet på en yta

Lyft helst inte fram fler än två namn i ett hörn på annonser, foldrar, affischer och andra trycksaker. När vi behöver kommunicera många namn på en yta rekommenderar vi placering i brödtext. På skyltar behöver alla publika verksamheter på adressen synas. Ta därför med alla namn, oavsett antal.

Stöd från Region Stockholm

Region Stockholm ger stöd till många externa aktörer och verksamheter, 
finansiellt eller genom andra insatser. När vi gör det vill vi att aktören berättar om det genom att lyfta fram vår avsändare som en partner eller finansiär. Genom att Region Stockholm syns bygger vi kännedom och uppskattning. 

När vi gör det vill vi att aktören berättar om det genom att lyfta fram Region Stockholm antingen med logotyp eller i text. På så sätt ökar kännedomen om Region Stockholms breda verksamhet.

Grundregler

  • Använd i första hand vår logotyp för att illustrera Region Stockholm som finansiär.
  • Logotyp med förklarande text kan användas om Region Stockholms roll behöver förtydligas. 
  • Om utrymmet är begränsat räcker det med att lyfta fram Region Stockholms stöd i text.
Lägg till bildtext.

Det finns färdiga logotyper med beskrivande texter att ladda ned som original, längst ned på sidan.

Placering
Logotypen placeras där övriga samarbetspartners presenteras. Logotypen ska ha en tillräcklig friyta.

Storlek
Logotypen ska upplevas lika stor som övriga partners som presenteras.

Färg
Svart eller vit logotyp kan användas, beroende på bakgrund.

Översta bilden ser du logotypen för att beskriva stöd. På den undre bilden ser du logotypen med förklarande text för att förtydliga Region Stockholms roll.
Översta bilden ser du hur du löser i text, när du beskriver att flera aktörer ger stöd. På den undre bilden ser vår logotyp med förklarande text för att förtydliga Region Stockholms roll.

Samarbeten

Region Stockholm har en mängd samarbeten med externa aktörer. När det är fler avsändare inblandade är det viktigt att planera för hur de olika aktörerna ska presenteras. De handlar dels om att göra det enkelt för mottagarna att förstå samarbetet och att tydliggöra vår roll. 

Tydliga avsändarelationer vid samarbeten bygger på att vi och våra samarbetspartners bestämmer vem som ska vara huvudavsändare.

Region Stockholm strävar efter att genomföra samarbeten med en tydlig huvudavsändare. Samarbeten med nya visuella identiteter försämrar igenkänning och genomslag för alla parter. 

Region Stockholm är huvudavsändare

Region Stockholm är huvudavsändare när vi är ansvariga för arbetet, projektet eller tjänsten. När vi är huvudavsändare används Region Stockholms visuella identitet och vår logotyp som primär avsändare. 

Externa parters logotyper placeras i tydlig relation till vår logotyp. För att rama in och tydliggöra placeras logotyperna med väl tilltaget avstånd, gärna i motsatt hörn och tillsammans med ett texttillägg och en linje. 

Vid presentation av flera samarbetspartners ska de placeras så att de upplevs lika stora och får en tillräcklig friyta. 

Om det är ont om utrymme kan namnen på samarbetspartners skrivas i text. Gärna till höger om en linje som startar utifrån vår logotyps friyta.

Extern part är huvudavsändare

Om en samarbetspartner är huvdavsändare lyfts Region Stockholms logotyp fram enligt den externa partens regler. 

Vår logotyp ska placeras med rätt friyta och i ett jämbördigt förhållande till andra samarbetspartners.

Även om vi har rollen som samarbetspartner till en annan huvudavsändare kan vi berätta om samarbetet i våra egna kommunikationskanaler.

Får jag lyfta fram fler än ett namn?

Ja det går bra, men lyft bara fram de namn som tillför något för mottagaren. Sträva efter enkelhet. Det finns en risk att kommunikationen blir svårare att ta till sig om vi förklarar med hjälp av många olika namn. Det viktigaste är alltid att mottagaren tar till sig budskapet och förstår att det kommer från Region Stockholm.

Är det bara publika namn som får placeras i hörn och nära logotypen?

Ja, vi undviker att placera andra namn där eftersom en placering nära själva budskapet, i rubrik eller brödtext, är tydligare.

När är det lämpligt att placera namn för publik verksamhet i ett hörn?

När namnet inte kan göras till en del av rubriken och det inte räcker att skriva det i brödtexten.

När är det lämpligt att placera namn för publik verksamhet nära logotypen, alltså med minimi-utrymme?

Det är lämpligt när utrymmet är begränsat. På en fasadskylt till exempel.

Hur ska jag tänka om jag behöver kommunicera flera namn på en yta?

Fundera på vilket namn som är viktigast för mottagaren att uppmärksamma. Det kan vara en publik verksamhet, en tjänst, ett projekt eller något annat vi tillhandahåller. Placera förslagsvis det viktigaste namnet i rubriken.

Tänk igenom följande:

  • Rubrik - namn för tjänst eller projekt.
  • Hörn - namn för publik verksamhet.
  • Kontaktuppgift - namn för ansvarig verksamhet, förvaltning eller nämnd.
  • Rubrik - namn för publik verksamhet.
  • Brödtext - namn för tjänst eller projekt.
  • Kontaktuppgift - namn för ansvarig verksamhet, förvaltning eller nämnd.
  • Senast granskad: 6 februari 2025

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor.