Statistik och fakta
Region Stockholm samlar in och hanterar statistik för att följa utvecklingen i Stockholms län. Just nu finns statistik om regional utveckling, fler områden kommer.
Arbetsmarknad och utbildning
Utbildning
Statistiken visar prognoser per utbildningsgrupp och sträcker sig till 2035.
Statistiken är en del av rapporten Regionala utbildnings- och arbetsmarknadsprognoser 2035 som SCB har tagit fram på uppdrag av Region Stockholm.
Prognos per utbildningsgrupp
Information om statistiken
För perioden fram till prognosstart (2014–2018) motsvarar efterfrågan "antalet förvärvsarbetande per utbildningsgrupp", och tillgången av "arbetskraften (förvärvsarbetande plus arbetslösa) per utbildningsgrupp".
Skillnaden mellan tillgång och efterfrågan för den historiska perioden utgörs endast av arbetslöshet i diagrammet, oavsett om det vid prognosstart bedömdes vara brist, balans eller överskott på utbildade för utbildningsgruppen.
Prognoser och bedömningar fram till 2035
Bedömning i utgångsläget (2018) och vid prognosens slut (2035) visas vid sidan av diagrammet för varje utbildningsgrupp. De utbildningar som saknade information om arbetsmarknadsläget på länsnivå vid prognosens start, har fått värdet ”Inte aktuellt”. För att bedöma arbetsmarknadsläget för respektive utbildningsgrupp i länet år 2035, ställs utvecklingen av beräknad tillgång mot beräknad efterfrågan i relation till bedömningen i utgångsläget.
Exempel: Brist och utveckling
Om det till exempel bedömdes vara brist i utgångsläget och om tillgång och efterfrågan utvecklats likvärdigt fram till 2035, är bedömningen att det råder fortsatt brist. För utbildningsgrupper med ”Inte aktuellt” i utgångsläget görs bedömningen 2035 endast genom utveckling av tillgång och efterfrågan.
Fördjupad läsning
Utforska hela rapporten och ta del av branschspecifika prognoser och metodbilagor.
- Senast granskad: 26 november 2024