Om den regionala utvecklingsplanen för Stockholmsregionen
På den här sidan kan du läsa mer om vad en regional utvecklingsplan innehåller och om den nu gällande planen för Stockholmsregionen.
Det är positivt att Stockholmsregionen växer. Samtidigt innebär det flera utmaningar som kräver både god planering och ett gott samarbete mellan många aktörer i länet, till exempel kring frågor som:
- Var ska vi bo och hur ska vi resa?
- Vad behöver vi göra för att säkerställa att människor har rätt kompetens, att det finns utbildningsplatser och jobb?
- Hur ska vi minska länets klimatpåverkan?
- Hur kan vi arbeta för att alla invånare ska ha förutsättningar för ett tryggt och jämlikt liv?
- Vad behöver vi fokusera på för att Stockholmsregionen ska nå visionen att vara en av Europas mest attraktiva storstadsregioner att bo, arbeta i och besöka?
Den regionala utvecklingsplanen
I samverkan med länets kommuner och aktörer tar Region Stockholm fram en regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen. Förenklat kan planen beskrivas som en gemensam karta till framtidens Stockholmsregion. Planen är ett verktyg för att länets kommuner, myndigheter, näringsliv, civilsamhälle, universitet och högskolor tillsammans ska kunna möta morgondagens utmaningar och ta till vara de styrkor och möjligheter som finns i Stockholms län.
Planeringen utgår från och tar hänsyn till hela Stockholms län och bygger på kunskapsunderlag och analyser av långsiktiga samhällsförändringar och behov.
En gång per år presenterar vi rapporten "Läget i Stockholmsregionen", en uppföljning av hur regionen utvecklas över tid.
Om den regionala utvecklingsplanen för Stockholmsregionen
Planen är både en regional utvecklingsstrategi (RUS) enligt lagen om regionalt utvecklingsansvar (2010:630) och en regionplan enligt plan- och bygglagen (2010:900, PBL). Första gången en regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen presenterades var 1958.
Den nuvarande regionala utvecklingsplanen kallas för RUFS 2050 och gäller fram till och med hösten 2026. Under åren 2022-2026 pågår en process för att ta fram en ny regional utvecklingsplan.
Vad innehåller en regional utvecklingsplan?
Den nuvarande regionala utvecklingsplanen för Stockholmsregionen innehåller till exempel:
Nuläge och utmaningar
En beskrivning av länets nuläge och utmaningar; bland annat hur många som bor, arbetar och studerar i länet, hur människor mår och har det i sin vardag och hur befolkningstillväxten framåt ser ut. Det finns också en beskrivning av hur det ser ut i vår omvärld och vilka trender som kan påverka utvecklingen i regionen, till exempel globalisering, digitalisering, klimatförändringar och urbanisering.
Mål och prioriteringar
Mål och prioriteringar - vad länets aktörer behöver kraftsamla kring för att möta visionen att Stockholmsregionen ska vara Europas mest attraktiva storstadsregion - att bo, leva och verka i.
Plankarta
En plankarta som beskriver länets rumsliga struktur, det vill säga: övergripande infrastruktur och transportsystem, bebyggelse, grönområden och förhållandet mellan stad, landsbygd och skärgård etc.
Tematiska utvecklingsområden
Tematiska områden som pekar ut vad som behöver göras för att utveckla länets transportstruktur, kompetensförsörjning, bebyggelseutveckling, näringslivsutveckling, innovation, klimat och energi etc.
- Senast granskad: 26 juni 2024