Fysisk regionplanering
Fysisk planering är ett viktigt verktyg för att skapa bra förutsättningar för människor och företag att utvecklas hållbart. Region Stockholms roll är att långsiktigt lyfta det regionala perspektivet när länet växer.
Vad är fysisk regionplanering?
I takt med att Stockholmsregionen växer ställs krav på samordning för att möta behov kring till exempel bostadsförsörjning, landsbygdsfrågor och länets vatten- och grönområden. Den regionala, fysiska planeringen är långsiktig, utgår från den regionala utvecklingsplanen (RUFS 2050) och bidrar till en hållbar utveckling i hela Stockholmsregionen. Planeringen utgår från geografiska perspektiv och ser till flera nivåer: från mellankommunal och regional nivå till storregional, nationell, europeisk och internationell.
Samverkan och dialog med många aktörer, på olika nivåer och i olika roller, är avgörande och vi inom Region Stockholm samordnar kontakter och nätverk, bidrar med kunskapsunderlag, strategier och statistik samt med processer som driver på genomförandet.
Rumsliga principer för planeringen
De rumsliga principer som styr den fysiska planeringen i Stockholmsregionen idag är:
- Stadsutveckling i de bästa kollektivtrafiklägena
- Sammanlänkade regionala stadskärnor
- Resurseffektiva transporter för människor och gods
- Sammanhängande grönstruktur och robust vattenmiljö
- Starka kopplingar mellan stad och land
- Tillgängliga ytor och miljöer för företagande och innovation
Stockholm har lång erfarenhet av regionplanering och den första regionplanen för Stockholms län publicerades redan 1958.
- Senast granskad: 24 juni 2024
Du kanske också är intresserad av
Landsbygd och skärgård
Stockholm är Sveriges tredje största landsbygdslän. Läs mer om vad vi gör för att utveckla vår landsbygd och skärgård.Samverkan östra Mellansverige
Regionerna i östra Mellansverige samverkar för att kunna dra nytta av varandras styrkor och utvecklas optimalt.Masshanteringsstrategi för Stockholms län
Stora mängder berg- och jordmassor krävs för att bygga nya bostäder och ny infrastruktur i Stockholms län.Statistik och kartor över Stockholmsregionens kärnöar(Öppnas i nytt fönster)
Här finns statistik för de 14 kärnöarna i Stockholmsregionen. Läs mer om befolkning, sysselsättning, bebyggelse, resande/pendling och bredbandstillgång.Statistik och kartor över landsbygdsnoder(Öppnas i nytt fönster)
Hitta statistik och se kartor över de åtta landsbygdsnoderna i Stockholmsregionen. Läs mer om befolkning, bebyggelse, sysselsättning och service.