För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
Villabebyggelse i Stockholms län

Vart är kommunerna på väg?

Länets kommuner spelar en central roll i klimatomställningen. Den här rapporten har kartlagt de 26 kommunernas klimatarbete mellan 2022- 2024. 

Det är stor skillnad mellan kommunerna när det gäller arbetet med att minska utsläppen. Samtliga i länet arbetar med klimatfrågan, men ambitionsnivåerna varierar. De flesta har satt målår för klimatneutralitet och arbetar för att nå dit.

Kommunernas klimatarbete omfattar en rad åtgärder, med stort fokus på bygg- och transportsektorn. Samtliga kommuner prioriterar förtätning och kollektivtrafiknära byggande, samt främjar hållbara färdsätt genom infrastrukturplanering och utbyggnad av laddstationer. Beteendepåverkande åtgärder, som parkeringsnormer, används för att minska bilberoendet.

Inom energiområdet satsar kommunerna främst på energieffektivisering, då möjligheterna till storskalig utbyggnad av förnybar energi är begränsade. Utbyggnad av fjärrvärmenätet och solkraft är de vanligaste åtgärderna.

Många kommuner arbetar även med att minska konsumtionsbaserade utsläpp, men bristen på statistik gör uppföljningen svår.

Bakgrund till rapporten

Kommunerna saknar en standardiserad arbetsmetod och gemensamma mål för klimatarbetet, vilket ger flexibilitet men begränsar överblicken.

För att följa utvecklingen sammanställer Region Stockholm en uppföljningsrapport två gånger per mandatperiod med fokus på de senaste två årens arbete.

  • Senast granskad: 13 februari 2025
För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor..