Handlingsplan för Kompetensarena Stockholm
Denna handlingsplan för Kompetensarena Stockholm fastställdes av Stockholmsregionens kompetensråd den 24 oktober 2024.
Handlingsplanen syftar till att förtydliga prioriteringarna för arbetet på Kompetensarena Stockholm 2025-2027.
1. Syfte för Kompetensarena Stockholm
På Kompetensarena Stockholm samverkar Region Stockholm, arbetsmarknadens parter, utbildningsväsendet, myndigheter och länets kommuner genom Storsthlm för att säkerställa att utbildningsinsatser och tillgång på kompetens möter arbetsmarknadens behov i Stockholmsregionen. Allt för att främja hållbar tillväxt och konkurrenskraft.
Kompetensarena Stockholm samordnas av Region Stockholm i enlighet med lag (2010:630) om regionalt utvecklingsansvar.
2. Fokusområden och indikatorer
Fokusområde 1: Öka attraktionen till yrkesinriktad utbildning och dess yrkesroller
Målområden
- Öka tillgången till kvalificerad arbetskraft inom yrkesbranscher där kompetensbrist råder genom att fler elever genomför och avslutar yrkesutbildningar som matchar arbetsmarknadens behov.
- Stärka yrkesutbildningarnas attraktionskraft och status, vilket leder till ett stabilare inflöde av elever som söker sig till yrkesutbildningar som sitt förstahandsval.
- Bidra till en långsiktigt hållbar arbetsmarknad där en ökad andel av arbetskraften är utbildad och matchad för de yrkesroller som efterfrågas.
Mål och indikatorer
Under 2024 ska Kompetensarena Stockholm presentera en treårsplan för hur följande mål ska uppnås:
Mål 1: Öka andelen förstahandssökande elever till ungdomsgymnasiets yrkesprogram från 21 till 25 procent inom tre år.
Indikator: Andel förstahandssökande till ungdomsgymnasiets yrkesprogram.
Mål 2: Öka andelen elever som fullföljer kommunal yrkesvuxenutbildning med 10 procent inom tre år.
Indikatorer: Andel elever som fullföljer yrkesvuxenutbildning samt andel sökande till yrkesvuxenutbildningar.
Fokusområde 2: Inkludera dem som står långt från arbetsmarknaden
Målområden
- Minska långtidsarbetslösheten och öka möjligheterna för dem som står långt från arbetsmarknaden att komma i arbete och utbildning.
- Stärka och etablera hållbara samverkansstrukturer mellan Kompetensarena Stockholm, offentliga och privata aktörer, branscher och kommuner för att stödja långsiktig arbetsmarknadsintegration.
Mål och indikatorer
Mål 1: Genomföra en förstudie baserad på BIP-metoden för att identifiera hinder och lösningar för inkludering av långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden.
BIP är en förkortning av Beskæftigelses Indikator Projekt som är en dansk progressionsmätningsstudie. Studien är den största av sitt slag som undersökt vad som gör att personer med komplexa behov som saknar egen försörjning kommer ut i arbete eller studier.
Mål 2: Utifrån förstudien och beprövade insatser genomföra ett projekt med individfokus som syftar till att minska långtidsarbetslösheten.
Samverkan: Såväl förstudien som genomförandeprojektet ska genomföras i samverkan med nyckelaktörer inom Kompetensarena Stockholm samt med branscher och kommuner.
Finansiering och tidplan: Både förstudien och genomförandeprojektet bör finansieras med medel från Europeiska socialfonden (ESF). Ansökan om medel till förstudien har lämnats till ESF i september 2024. Ansökan om medel till genomförandeprojektet lämnas när förstudien avslutats.
Indikatorer: Förstudien ska resultera i konkreta rekommendationer till ett genomförandeprojekt med mätbara resultat.
Fokusområde 3: Talangattraktion
Målområden
- Öka Stockholmsregionens konkurrenskraft genom att attrahera och behålla internationella talanger och kvalificerad arbetskraft.
- Stärka integrationen av internationell arbetskraft genom att skapa en samordnad, regional insats för talangattraktion och etableringsstöd, vilket leder till snabbare och smidigare inträde på arbetsmarknaden.
- Förbättra regionens kompetensförsörjning genom att säkerställa att fler högkvalificerade individer kan bidra till arbetsmarknaden oavsett folkbokföringskommun, vilket främjar långsiktig arbetsmarknadsutveckling och regional tillväxt.
Mål 1: Undersöka möjligheterna att utvidga Stockholms stads verksamhet för talangattraktion till att omfatta hela Stockholmsregionen i syfte att underlätta för talanger och kvalificerad arbetskraft att arbeta och studera oavsett folkbokföringskommun.
Indikator: En regional samverkanslösning som möjliggör gemensam service och mottagande för talanger och kvalificerad arbetskraft i hela Stockholmsregionen.
Mål 2: Stärka lärosätenas förmåga att behålla talanger genom det arbete Stockholms Akademiska Forum (StAF) bedriver inom ramen för Stockholm Dual Career Network, SDCN, och Stockholm Student Academy.
Indikator: Antal deltagare per år i Stockholm Dual Career Network och Stockholm Student Academy.
Tidplan: En plan för att nå målen presenteras under våren 2025.
StAF är ett samarbete mellan Stockholms stad och regionens samtliga lärosäten. Stockholm Dual Career Network, SDCN, är en service/förmån för medföljande partners till internationella forskare och talanger i Stockholm. SDCN stöttar medföljare att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden genom att lära känna och förstå svensk kultur, bredda sociala och professionella nätverk samt känna sig välkomna i Sverige.
- Senast granskad: 29 oktober 2024