Besöksnäring och turism
En lockande besöksnäring är avgörande för att vi ska nå visionen om att Stockholmsregionen ska vara Europas mest attraktiva storstadsregion.
Besöksnäringen betyder mycket för Stockholmsregionen och bidrar stort till länets attraktions- och konkurrenskraft. Med stärkt turism och besöksnäring följer ett större utbud av kultur, nöjen och shopping samt bättre infrastruktur och samhällsservice. Turism ger ringar på vattnet. På platser dit många reser ökar tillväxten och sysselsättningen även i andra branscher.
Region Stockholm arbetar för att utveckla strategiska samverkansforum i syfte att stärka kunskapsutbyte, samarbeten och framtidsspaning. En viktig arena för vårt arbete är Besökskraft Stockholmsregionen.
Besökskraft Stockholmsregionen
Besökskraft Stockholmsregionen är ett treårigt projekt som kommer att pågå fram till november 2026. Projektet kommer drivas i samverkan med länets besöksnäring, kommuner, besöksfrämjare, branschorganisationer, destinationsaktörer, myndigheter, civilsamhälle och akademi.
Besökskraft Stockholmsregionen ska i bred samverkan utveckla strategiska samverkansforum för att tillsammans förbättra besöksnäringens kompetensförsörjning och främja en hållbar omställning av näringen i Stockholms län.
Projektet Besökskraft finansieras delvis med EU-medel.
Besökskraft Stockholmsregionen ska:
- bygga upp strategiska samverkansforum mellan aktörer i Stockholmsregionen
- stötta branschens behov av strategisk kompetensförsörjning för breddad rekrytering
- starta upp ett kompetensråd för de kulturella och kreativa näringarna/branscherna
Projektet samordnas av Region Stockholm och övriga samarbetspartners i projektet är Stockholms Handelskammare, Visita Stockholm, Almi, Stockholm Business Region och Stockholms stads arbetsmarknadsförvaltning, Järfälla kommun och Svensk Live.
Besökskraft 2025- mer info och anmälan
Denna film förklarar enkel vad Besökskraft Stockholmsregionen kommer att bidra med till Stockholmsregionens besöksnäring.
Klusterpilot i Värmdö kommun
Hur kan strukturerad samverkan mellan företagare och organisationer vara ett framgångsrikt sätt att utveckla besöksmål? Den här filmen beskriver hur Besökskraft Stockholm genomförde en så kallad klusterpilot i samverkan med Värmdö kommun och företagare i Gustavsbergs hamn. Metoden kan användas för att stärka och utveckla besöksmål även i andra delar av länet. Filmens längd är 4,38 min.
Film om samverkansmetod (kluster) i Värmdö kommun
Kontakta oss gärna om du vill veta mer!
Vad resulterade projektets förstudie i?
Besökskraft Stockholmsregionen steg 1 pågick mellan 1 jan 2022 - 31 okt 2023. Projektets mål var att undersöka förutsättningarna för att etablera en regional samverkansarena för en hållbar utveckling av hela besöksnäringen i Stockholms län. Satsningen finansierades via medel från ERUF och 1:1 regionala utvecklingsåtgärder.
Besökskraft Stockholmsregionen samlade över 300 aktörer från företag, organisationer, kommuner, civilsamhälle och akademi. 12 utvecklingsområden har identifierats för att besöksnäringen ska kunna växa och utvecklas varav de tre högst prioriterade insatserna är:
- kompetensförsörjning
- infrastruktur
- profilering av Stockholmsregionen
Åtta teman som motsvarar affärsområden har identifierats. Projektet har också tagit fram en samverkansmodell för utveckling och strategisk samordning av besöksnäringen i Stockholms län.
Är du intresserad av att ta del av slutrapporten? Kontakta anna.bohman-enmalm@regionstockholms.se
Vill du ta del av mer material från förstudien?
Här hittar du länkar till två filmer som beskriver vad som gjordes under förstudien.
Denna film sammanfattar förstudien på tre minuter:
Besökskraft Stockholmsregionen steg 1
I denna film berättar företagare och främjare inom besöksnäringen på tre minuter om vad branschen behöver för att växa:
Kontakta oss
Har du frågor? Hör av dig till oss.
Frida Kallenbach
Tillväxtstrateg
E-post: frida.kallenbach@regionstockholm.se
Anna Bohman Enmalm
Tillväxtstrateg och projektledare för Besökskraft
E-post: anna.bohman-enmalm@regionstockholm.se
Mobiltelefon 070-001 79 72
Stora Turismpriset
Stora turismpriset delas årligen ut av Tillväxtverket till en aktör som på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till utveckling av besöksnäringen.
- Senast granskad: 19 juni 2024
Du kanske också är intresserad av
Rekrytera smart i besöksnäringen(Extern länk)
Ett webbinarium som ger konkreta råd för att du ska kunna rekrytera den kompetens som ditt företag behöver inom besöksnäringen. På kort och lång sikt!Förlängd säsong i Stockholms skärgård 2030 - en handlingsplan
Stockholms skärgård ska vara levande året runt och besökstrycket sommartid behöver jämnas ut och förlängas.Film om turism och besöksnäring(Extern länk)
I den här filmen av Svensk Turism får du mer information om turism och besöksnäring, och dess bidrag till en hållbar utveckling.Stockholm Insights(Öppnas i nytt fönster)
Ta del av statistik på Stockholm Insights. Här finns bland annat information om besöksnäringen (på engelska).