Innehållssida
Syftet med innehållssidan är att ge fokus åt innehållet. På innehållssidan strukturerar vi upp innehållet och använder block så att användaren lätt ska kunna ta till sig innehållet och få svar på sina frågor.
Riktlinjer
- Innehållssidan syns i navigeringen från en understartsida, kategorisida eller kapitelsida.
- Innehållssidan används för att presentera ett avgränsat område. Om området tydligt byter riktning dela upp det på flera innehållssidor.
- Strukturera innehållet med hjälp av till exempel punktlistor, faktarutor och använd olika block för att göra det lätt att skanna av, skapa dynamik och ge tempo.
- Sidor under en innehållssida visas i slutet av sidan, visuellt som länkar under rubriken Mer information.
- Sidan avslutas med en yta för att tipsa om relaterad läsning, lägg in max tre puffar.
Så ser en innehållssida ut
En innehållssida kan se väldigt olika ut och baseras på hur du vill att användaren ska ta till sig innehållet.
Så skapar du en innehållssida
Här beskriver vi hur du gör för att skapa en enkel innehållssida steg-för-steg. I varje steg ger vi förslag på fördjupad läsning inom respektive område.
Ge sidan ett namn
Det namn du ger sidan syns i brödsmulor och meny. Namnet blir även automatiskt sidans url, det vill säga sidans webbadress.
Så ger du sidan ett bra namn och url
Skapa en rubrik
Här fyller du i sidans rubrik, om rubriken ska vara något annat än sidans namn. Det finns många fördelar med att ge sidan en mer beskrivande rubrik.
Välj en bild till sidan
Vill du lägga till en bild klickar du på Välj bild från Mediaflow. Bilden kommer att hamna till höger om rubrik och ingress. Bilden får automatiskt ett rundat hörn.
Skapa en ingress
Ingressen är viktig både för våra användare och för sökmotoroptimering. Därför ska alla sidor alltid ha en ingress.
Lägg innehållet i fältet Brödtext
I brödtextfältet lägger du in din text. Det är din uppgift att göra det så lätt som möjligt för våra användare att ta till sig av innehållet. Det gör du genom att strukturera upp och formatera innehållet.
Med hjälp av "panelen" i brödtextfältet kan du göra flera olika formateringar av innehållet. Det vanligaste är att:
Vill du formatera innehållet på andra sätt?
Du kan också skapa till exempel utfällbara block, faktarutor och använda olika typer av specialtecken.
Lägg innehåll i block
Vi kan också använda block för formatera och strukturera innehållet. I blocken formateras innehållet på andra sätt än vad som går att göra i brödtextfältet. När du använder block på ett korrekt sätt blir innehållet enklare för användaren att ta till sig.
Du lägger till block genom att gå till Block-ytan, klicka på Välj innehåll och Skapa ett nytt block. De vanligaste blocken att använda är att:
Lägg flera block efter varandra
Det går att lägga flera block efter varandra. Det är till exempel vanligt för att låta text fortsätta under en bild. Du kan dra och släppa blocken för att ändra ordning på dem.
Vilka fler block finns och hur skapar jag dem?
En bra pufftext som baseras på vad vi skriver på Skapa block-sidan.
Välj innehåll under Du kanske också är intresserad av
Allra längst ner på sidan kan du tipsa användaren om relaterat innehåll. Det gör du genom att peka ut en specifik sida på webbplatsen. Du kan också skapa en ny puff om du vill ange ett unikt innehåll på sidan eller om du ska länka externt.
Gör inte fler än tre puffar då det kan bli för mycket för användaren att ta ställning till.
Så gör du för att peka ut en annan sida på webbplatsen
Leta upp sidan i trädet till vänster och dra och släppa den i fältet Släpp innehåll här. Då baseras puffen på innehållet från den sidans puffinformation.
Vill du istället ge puffen unik information så följer du stegen för att skapa en ny puff.
Så skapar du en ny puff till Du kanske också är intresserad av
Ge sidan puffinnehåll
Det du skriver i fliken Puffinnehåll är det som kommer synas om sidan till exempel är med på en kapitelsida eller om du ska lägga till den som relaterat innehåll på en annan innehållssida.
Sökoptimering (SEO)
Fliken Sökoptimering är framförallt till för att ge sidan ord och fraser som sökmotorerna kan plocka upp om din sida. Du kan också välja att inte låta sidan visas i sökmotorer.
- Senast granskad: 5 april 2024