Klarspråk och tonalitet

Klarspråk handlar om att göra våra texter så tydliga och begripliga som möjligt för alla. Med ett tydligt innehåll blir vår webbplats också tillgänglig och sökbar.

Om klarspråk

  • Språklagen trädde i kraft den 1 juli 2009.
  • 2023 släpptes en klarspråksstandard. ISO 24495-1:2023 Plain language
  • Klarspråk gäller inte bara texter på webbplatsen utan omfattar alla texter och kommunikation. Till exempel ska även dokument och bilagor vara skrivet på klarspråk.

Hur hänger klarspråk, tillgänglighet och sökbarhet hänger ihop?

När vi använder klarspråk sätter vi användaren först. Syftet med texten är att användaren lätt ska kunna ta till sig av vårt innehåll och få svar på sina frågor. Det gör vi till exempel genom att använda korta meningar, tydliga rubriker och punktlistor.

Genom att göra det blir vårt innehåll tillgängligt för alla användare, oavsett vilka behov de har. Till exempel kan underrubriker, struktur och tydliga länkar göra enorm skillnad när användare med olika funktionsnedsättningar besöker vår webbplats.

Förutom att underlätta för användarna har klarspråk också en positiv inverkan på sökmotoroptimering, SEO. Sökmotorer gillar webbsidor med lättillgängligt och relevant innehåll.

Tillgänglighet

Vår webbplats ska vara tillgänglig. Det betyder bland annat att vi som redaktörer behöver följa vissa riktlinjer när vi skapar innehåll.

Lär dig mer om tillgänglighet

Sökoptimering

Rätt ord och fraser, webbplatsens struktur, ett unikt innehåll och laddningstider påverkar hur högt vi kommer i en sökträfflista.

Lär dig mer om sökoptimering

Region Stockholms tonalitet

Vår tonaliteten går hand i hand med riktlinjerna för klarspråk och sammanfattar vilken ton vi har när vi skriver på webben.

  • Värme – Vi är vänliga och stöttande, med en positiv inställning.
  • Gemenskap – Vi är till för alla invånare, inkluderande och tillgängliga.
  • Trygghet – Vi är öppna och tydliga, tar ansvar och går att lita på.

Ett inkluderande språk

Region Stockholm använder ett inkluderande språk med hänsyn till kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Så skriver vi klarspråk

Klarspråkstandarden bygger på fyra principer. Här berättar vi vad de innebär för oss när vi skriver texter på webben.

1. Skriv på svenska

Använder du engelska fackuttryck eller termer försök att hitta en svensk motsvarighet eller gör en tydlig förklaring på svenska vad uttrycket betyder.

2. Skriv vårdat

Ett vårdat språk ska vara fritt från begrepp som kan betraktas som talspråkliga, vulgära eller oetablerade. Det kan vara ett internt språk som vi använder inom Region Stockholm men som kan vara okänt för invånare eller andra målgrupper vi skriver för.

3. Skriv enkelt

Texten ska vara skriven med ett tydligt ändamål. De som är berörda ska förstå den och ska kunna använda sig av informationen. Det betyder att du ska skriva dina texter utan svårbegripliga ord och med en enkelt och tydligt grammatisk uppbyggnad.

4. Skriv begripligt

Ett begripligt språk ska vara anpassat så att mottagaren förstår. Här handlar det också om att använda sig av underrubriker, punktlistor och att göra nya stycken i texten som gör den enkelt att ta till sig.

  • Senast granskad: 11 april 2024

Du kanske också är intresserad av

  • Språkrådets frågelåda(Extern länk)

    Här kan du få svar på frågor om till exempel skrivregler, grammatik, uttal, stavning, främmande ortnamn och användning av ord och uttryck.
  • Svenska.se(Extern länk)

    På svenska.se kan söka i tre ordböcker samtidigt. Läs om stavningar, böjningar och olika ords betydelse.