Tillgänglighet på regionstockholm.se

Vår webbplats ska vara tillgänglig. Det betyder att koden som webbplatsen är byggd av ska skrivas på ett visst sätt. Men även att vi som redaktörer behöver följa vissa riktlinjer när vi skapar innehåll.

Visste du att?

  • Kravet på tillgänglighet finns i lagen om tillgänglighet till digital offentlig service och trädde i kraft för befintliga webbplatser 2020.
  • Genom att EU-direktivet EN 301 549 V3.2.1, som i sin tur bygger på Web Content Accessibility Guidelines 2.1, kan webbplatser och mobila applikationer leva upp till kraven.

Vad kan jag som redaktör göra?

Som redaktör är det viktigt att alltid sträva efter att göra ditt innehåll tillgänglig för alla användare, oavsett deras förmågor eller behov. Här är några grundläggande aspekter av webbtillgänglighet som du kan påverka:

  1. Alternativ text för bilder: Alla bilder på bör ha alternativtext. Denna text beskriver bilden för personer som använder skärmläsare eller har bilder inaktiverade i sina webbläsare.
  2. Tydlig och begriplig text: WCAG hänvisar till att följa riktlinjerna för klarspråk vilket innebär att skriva vårdat, enkelt och begripligt. Skriv klart och tydligt. Undvik också att enbart förlita dig på färg för att kommunicera information, eftersom färgblindhet är vanligt.
  3. Texttranskriptioner och undertexter: För filmer är det bra att erbjuda texttranskriptioner och undertexter för att göra innehållet tillgängligt för personer med nedsatt hörsel.
  4. Länkar som är lätta att nå: Skapa länkar som har tydliga namn och god klickyta. Det gör du genom att döpa länkarna noggrant och att till exempel lägga länkar i brödtext på en egen rad.
  5. Tillgängliga dokument: Om du behöver ladda upp ett dokument behöver du tillgänglighetsanpassa det så att det går att navigera sig fram i dokumentet med hjälp av till exempel en skärmläsare

Vill du ha stöd för att göra innehållet tillgängligt?

Gå med i Teamsgruppen SF Team Digital tillgänglighet. Där samlar vi kunskapsunderlag och ger tips på hur du kan skapa tillgänligt innehåll.

  • Senast granskad: 15 april 2024