Klarspråk – vårdat, enkelt och begripligt

När vi skriver på regionstockholm.se behöver vi känna till innehållet i språklagen. Språklagen hänvisar till att vi som offentlig förvaltning ska skriva vårdat, enkelt och begripligt. Det kallas för klarspråk.

Visste du att?

  • Språklagen trädde i kraft den 1 juli 2009.
  • 2023 släpptes en klarspråksstandard. ISO 24495-1:2023 Plain language
  • Klarspråk gäller inte bara texter på webbplatsen utan omfattar alla texter och kommunikation. Till exempel ska även dokument och bilagor vara skrivet på klarspråk.

Så här skriver vi klarspråk

Skriv på svenska

Använder ni engelska fackuttrycken eller termer i verksamheten försök att hitta en svensk motsvarighet eller gör en tydlig förklaring.

Skriv vårdat

Ett vårdat språk ska vara fritt från begrepp som kan betraktas som talspråkliga, vulgära eller oetablerade. Det kan vara ett internt språk som vi använder inom Region Stockholm men som kan vara okänt för invånare eller andra målgrupper vi skriver för.

Skriv enkelt

Texten ska vara skriven med ett tydligt ändamål. De som är berörda ska förstå den och ska kunna använda sig av informationen. Det betyder att du ska skriva dina texter utan svårbegripliga ord och med en enkelt och tydligt grammatisk uppbyggnad.

Skriv begripligt

Ett begripligt språk ska vara anpassat så att mottagaren förstår. Här handlar det också om att använda sig av underrubriker, punktlistor och att göra nya stycken i texten som gör den enkelt att ta till sig.

  • Senast granskad: 31 oktober 2023

Du kanske också är intresserad av

  • Språkrådets frågelåda(Extern länk)

    Här kan du få svar på frågor om till exempel skrivregler, grammatik, uttal, stavning, främmande ortnamn och användning av ord och uttryck.
  • Svenska.se(Extern länk)

    På svenska.se kan söka i tre ordböcker samtidigt. Läs om stavningar, böjningar och olika ords betydelse.