Karolinska Universitetssjukhuset har vårdat över 100 patienter från krigets Ukraina

Sedan i mars 2022 har 102 ukrainska patienter fått vård på Karolinska Universitetssjukhuset. Ungefär hälften är civila cancerpatienter, och hälften är soldater som har skadats i strid.

När kriget i Ukraina utbröt den 24 februari 2022 gjorde sig Karolinska Universitetssjukhuset redo för att ta emot sjuka och skadade från krigszonen. Det började med cancerpatienter för att underlätta för sjukvården i Ukraina, men ganska snart började sjukhuset även ta emot soldater som har skadats i strid. 

En central organisation i EU som har hand om katastrofhjälp tar emot förfrågningar från Ukraina om att ta emot patienter. I Sverige är det sedan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som för informationen vidare till sjukhus i Sverige som själva avgör hur många patienter de kan ta emot. 
Patienterna samlas i Polen där de sedan hämtas med ambulansflyg och körs till sjukhusen i Sverige.

Soldater vårdas på traumaenheten

På sjukhusets traumaenhet i Solna vårdas soldaterna. De lider i de allra flesta fall av benbrott som har orsakats av splitterskador. Därtill har de djupa infektioner och multiresistenta bakterier. Målet för läkarna är att rädda patienterna från att behöva amputeras och att rekonstruera de skadade kroppsdelarna.

– De flesta förstår inte riktigt hur svårt skadade de är. Att de samtidigt har infektioner gör det hela väldigt komplext, säger överläkaren Viktor Lindgren.

Något som försvårar behandlingen ytterligare är att det oftast har gått omkring ett halvår sedan soldaterna blev skadade.

– De har fått vård i Ukraina direkt efter skadan, men då har fokus varit på det mest akuta. Sedan har det inte hänt något på flera månader vilket gör behandlingen av benbrotten svårare, säger Viktor Lindgren.  

Ännu en försvårande faktor är kommunikationen. 

– Vi får prata med patienterna via tolk. Det går bra, men det kan ibland vara svårt att plocka upp nyanserna och förstå hur patienterna mår psykiskt, säger Viktor Lindgren.

Trots svårigheterna har läkarna på traumaenheten i de allra flesta fallen lyckats att återställa funktionen i patienternas ben så pass bra att de kan gå igen. Läkarna har också fått mycket ny kunskap berättar Viktor Lindgren.

– Vi har lärt oss mer på dessa två år med de här patienterna än vad vi har gjort de senaste fem åren. Vi är stolta över att vi kan hjälpa till.

  • Senast granskad: 13 september 2024