För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
En person som håller om en annan person

Stärkta insatser för psykisk hälsa och kortare köer till BUP

Region Stockholm får drygt 230 miljoner kronor i statliga medel för att utveckla specialistpsykiatrin och korta väntetiderna till BUP.

Kortversion

Visa mer
  • Region Stockholm får statliga medel för att förbättra psykiatrin och korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin.
  • Pengarna kommer användas till att utveckla vården för personer med komplexa behov och till arbetet med Region stockholms strategi för suicidprevention.
  • Region Stockholm ska också effektivisera vården inom BUP och stärka samarbetet med primärvården och elevhälsan.
Kortversionen är skapad av AI och granskad av Region Stockholm.
Läs mer om vårt arbete med AI

Medlen kommer från två olika överenskommelser mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Den ena överenskommelsen gäller insatser för att stärka och utveckla arbetet med psykisk hälsa och suicidprevention, den andra gäller arbetet med att öka tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP).

Utveckla arbetet med psykisk hälsa och suicidprevention

För insatser inom psykisk hälsa och suicidprevention tilldelas Region Stockholm totalt 217,6 miljoner kronor. Fokus för 2025 är bland annat att utveckla vården för personer med komplexa behov, särskilt när det gäller samsjuklighet, heldygnsvård, tvångsvård och rättspsykiatrisk vård. Pengarna kommer också användas till arbetet med Region Stockholms strategi för suicidprevention.
Överenskommelsen bygger på motprestationer för att ta del av pengarna.

Ökad tillgänglighet till BUP

För att förbättra tillgången till barn- och ungdomspsykiatrin tilldelas Region Stockholm 15,5 miljoner kronor i utvecklingsmedel. Pengarna kommer användas för att effektivisera vården, utveckla samarbetet mellan primärvården och BUP samt stärka stödet till barn med allvarligt normbrytande beteende. Pengar kommer även avsättas till tidigare projekt inom barnhälsovården på Södersjukhuset och till att utveckla samverkan mellan primärvården och elevhälsan
Utöver dessa medel finns ytterligare 840 miljoner kronor från överenskommelsen som bygger på motprestationer. Dessa pengar fördelas nationellt utifrån hur väl regionerna lyckas minska väntetiderna till BUP.

Läs mer här: Länk till tjänsteutlåtande (Extern länk)

Bakgrund

Sedan 2012 har kommuner och regioner, genom årliga överenskommelser mellan staten och SKR, fått medel för att främja psykisk hälsa, förebygga suicid och förbättra vården för människor med psykisk ohälsa. Medlen fördelas till regioner, kommunerna samt som länsgemensamma medel för satsningar i samverkan mellan regionen och kommunerna. Regioner och kommuner ska redovisa hur pengarna används.

Tvåårig satsning för kortare väntetider inom BUP

För 2025–2026 enas staten och SKR om att stödja insatser för ökad tillgänglighet inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Fokus ligger på effektivitet, produktivitet och kapacitetsstyrning för att minska vårdköerna. Bakgrunden till överenskommelser är olika utredningar som pekar på att fler patienter tas emot inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) än tidigare men att efterfrågan på vård på många håll ökar snabbare än tillgängligheten. Det har resulterat i längre väntetider. Den förstärkta vårdgarantin finns sedan 2011. Målsättningen är att barn och unga ska få en första bedömning inom 30 dagar och behandling eller utredning inom ytterligare 30 dagar.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor.