
Region Stockholm är oberoende av hyrbemanning
I mars 2023 beslutade Region Stockholm att bryta trenden med ökad hyrbemanning i sjukvården. Efter två år har antalet anställda ökat, sjukfrånvaron sjunkit och övertiden minskat. Målet om högst en procents inhyrd bemanning i vården är uppnått.
Kortversion
Visa merVisa mindre
- Efter två års arbete med att minska beroendet av inhyrd bemanning i hälso- och sjukvården har antalet anställda ökat, kostnaderna reducerats och övertiden minskat.
- Kostnaderna för inhyrd bemanning har gått från 1175 miljoner kronor under 2022 till 349 miljoner kronor under 2024.
- Utvecklingen håller i sig. Kostnaderna för den inhyrda bemanningen har minskat med 46,5 miljoner kronor under första kvartalet 2025, jämfört med första kvartalet 2024.
Läs mer om vårt arbete med AI
Arbetet med att minska den inhyrda bemanningen och samtidigt anställa fler medarbetare har pågått under flera år. Men sedan två år finns ett uppdrag i budget att minska beroendet av inhyrd bemanning i hälso- och sjukvården. Arbetet som inleddes i mars 2023 har inneburit att kostnaderna för inhyrd personal minskat betydligt.
– Det är ett fantastiskt arbete som har genomförts för att åstadkomma detta. Det har funnits ett otroligt engagemang och en vilja hos både chefer och medarbetare och jag vill tacka alla som har bidragit till det fina resultatet. Det är många som har jobbat tillsammans och vi har utvecklat samarbetat mellan verksamheterna, vilket har varit helt avgörande. Nu fortsätter vi att arbeta på samma systematiska sätt, säger Zilla Jonsson, HR-direktör i Region Stockholm.
Kostnaderna för inhyrd bemanning har gått från 1175 miljoner kronor under 2022 till 349 miljoner kronor under 2024.
– Vi har sänkt kostnaderna kraftfullt och har genom det skapat utrymme för att kunna öka antal anställda för att skapa kontinuitet och långsiktighet i vården. Med fler egna medarbetare i verksamheterna skapas bättre förutsättningar för utveckling och en hållbar arbetsmiljö, säger Zilla Jonsson, HR-direktör i Region Stockholm.
Fler väljer Region Stockholm som arbetsgivare
Antalet egna medarbetare inom hälso- och sjukvården i Region Stockholm har ökat med nästan 2 300 personer, varav 1300 sjuksköterskor, under de senaste 24 månaderna. Ökningen består till största del av nyrekryteringar men är också till viss del resultatet av verksamhetsövergång, främst inom ambulanssjukvården.
Det finns många skäl till att fler väljer att arbeta i Region Stockholms verksamheter.
– Våra medarbetare ges möjlighet till utvecklande och spännande arbetsuppgifter och vi ser i den årliga uppföljningen att majoriteten av våra medarbetare trivs och upplever ett bra ledarskap, säger Zilla Jonsson. Men det är också viktigt att fortsätta arbetet att utveckla en god arbetsmiljö och ett gott ledarskap, fortsätter hon.
Under 2024 har både sjukfrånvaron och antalet övertidstimmar minskat i hälso- och sjukvården i Region Stockholm.
– Vi arbetar för att minska sjukfrånvaron genom olika insatser som förbättrar arbetsmiljön. Det har lett till att fler är på jobbet. Att vi både blir fler och har högre närvaro gör stor skillnad och har i sin tur bidragit till att våra medarbetare arbetar mindre övertid. Det är bra både för medarbetare och patienter, säger Zilla Jonsson.
Kostnaderna fortsätter att minska
Utvecklingen håller i sig under det första kvartalet 2025. Kostnaderna för den inhyrda bemanningen i Region Stockholm har minskat med 44 procent om man jämför perioden januari – mars i år med samma period 2024. Det motsvarar minskade kostnader på 46,5 miljoner kronor.
Nationella avtalet för hyrbemanning
Den 1 maj 2024 anslöt Region Stockholm till det nationella avtalet för hyrbemanning. Avtalet är tecknat för Sveriges samtliga regioner och gäller i fyra år. Målet med avtalet är en ökad trygghet och kontinuitet för patienterna, en långsiktigt stabil bemanning och bättre förutsättningar att utveckla verksamheter.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Stärkta insatser för psykisk hälsa och kortare köer till BUP
Region Stockholm får drygt 230 miljoner kronor i statliga medel för att utveckla specialistpsykiatrin och korta väntetiderna till BUP.Prostatacancervården i Region Stockholm utvecklas
Prostatacancercentrum vid tre akutsjukhus ska utveckla enhetliga arbetssätt och bli ett nav i vården av patienter med prostatacancer.Medel till insatser som stödjer föräldraskap
Primärvårdsnämnden har beslutat hur 2025 års statsbidrag för föräldraskapsstödjande insatser ska fördelas. Drygt 23 miljoner kronor tillfaller Region Stockholm.