För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
En kvinna sitter med en uppslagen barnbok och håller i en mjukisorm och ler mot kameran.
Elvira Ashby, logoped

Nya handledningar ska inspirera till språkutvecklande lässtunder

Nu finns det nytt material för Språktåget i form av logopedhandledningar som kan ge tips och inspiration. Vi intervjuade Elvira Ashby som arbetar som logoped och tagit fram handledningarna. 

Elvira Ashby är logoped och har tillsammans med oss på Regionbibliotek Stockholm arbetat fram de nya handledningarna. Hon var också en av två logopeder som var med och tog fram Språktågets folder och boklista när vi startade upp Språktåget 2020. Här svarar Elvira på några frågor om språkutveckling och hur handledningarna är tänkta att användas. 

Varför är det viktigt att vi på biblioteken arbetar med små barns språkutveckling?

Språket är nyckeln till så mycket! Om alla vi som möter barn och föräldrar på olika sätt försöker stötta dem att läsa och bygga språk, så är det en jättevinst både för barnen och familjerna och hela samhället. På biblioteket finns så många möjligheter att kravlöst visa vad mycket roligt och härligt det finns i böcker, och hur lätt det kan vara att stimulera språket genom att läsa med barnen. 

Varför ska bibliotekarier och logopeder samarbeta? Vad kan vi lära av varandra?

Jag tror verkligen på det här med samarbete. Vi har kompetenser och kunskaper som kompletterar varandra, och när vi slår oss ihop kan det födas väldigt bra saker, som Språktåget till exempel. Som logoped är det underbart att kunna skicka familjer till biblioteket och veta att ni tar emot. Och vi har förstås kunskaper om barns språkutveckling och språkstörningar som ni kan dra nytta av i ert arbete. Vi kan också hjälpas åt att nå fram med läsfrämjande tips och råd kring språkutveckling.  

Hur är tanken att de nya handledningarna kan användas i arbetet med Språktåget?

Jag hoppas att de kan komma till nytta på flera sätt. Dels tänker jag att föräldrar och pedagoger kan läsa dem och direkt inspireras i hur man kan få lässtunden extra språkutvecklande. Dels tänker jag att de kan fungera som exempel för de bibliotekarier som vill veta lite mer konkret hur man kan arbeta med böckerna i Språktågets boklista. För samma sorts strategier går förstås att använda med andra böcker för att stötta barnen att lära sig samma sak. 

Till Språktågets material

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor.