För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
Målningar med blad.

Skapande i vården ger kraft och gemenskap – ny rapport visar vägen

I en ny rapport lyfter författarna hur skapande verksamhet i psykiatrisk öppenvård kan bidra till ökat välbefinnande, stärkt självkänsla och minskad isolering. 

Kreativt skapande som stöd i återhämtningen 

Vid Affektiv mottagning Globen, Psykiatri Södra i Stockholm har "Kreativ verkstad" blivit en plats där patienter kan mötas, uttrycka sig och växa tillsammans. Intresset för kulturens betydelse för psykisk hälsa ökar både i Sverige och internationellt. Tidigare har kulturella aktiviteter som konstterapi eller öppna ateljéer integrerats i psykiatrin. Elisabeth Punzis och Jonas Stålheims rapport visar på att kreativt skapande kan spela en viktig roll för återhämtning och mening i vardagen. 

Rapporten lyfter hur kreativt arbete kan påverka patienternas självuppfattning positivt och fungera som ett komplement till annan vård. 

Så fungerar Kreativ verkstad på Affektiv mottagning

Vid Affektiv mottagning i Globen samlas en gång i veckan en grupp patienter och en ledare i "Kreativ verkstad" – ett initiativ startat av psykolog Simonetta Di Girolamo tillsammans med medarbetare. 

Gruppen skapar fritt med kvalitativa material, och två gånger om året håller de vernissage på mottagningen. Syftet är inte att bedöma eller tolka, utan att skapa en plats där människor kan uttrycka sig utan krav. 

Tavlor utan ram på en vit vägg. Under tavlorna kaffeautomat.

Patienter och personal: Skapandet gör skillnad

Rapporten bygger på intervjuer med sju patienter och tolv medarbetare. Samtliga betonar värdet av att mötas i ett kravlöst sammanhang där gemenskap, samtal och kreativitet får växa fram organiskt. 

Att visa mig själv att jag kan börja en sak och avsluta den. Att det har en mening.” – Patientcitat ur rapporten 

Flera uppger att skapandet hjälpt dem bryta isolering, få struktur i tillvaron och hitta glädje i vardagen. 

Elisabeth Punzi och Simonetta Di Girolamo vid vernissage på Affektiv mottagning.
Elisabeth Punzi och Simonetta Di Girolamo.

Ett alternativt sätt att möta psykisk ohälsa

Simonetta Di Girolamo, leg. psykolog vid mottagningen och initiativtagare till interventionen, har följt patienterna under lång tid och ser hur de stärks av gemenskapen och möjligheten att med bra material uttrycka sig genom skapandet: 

Genom att återuppta makten över det man gör, se på sig själv på ett annat sätt, vara med andra på nya sätt. Och sen har man kul! Vilket ger kraft för att fortsätta kämpa.” 

Rapportens huvudansvariga, Elisabeth Punzi, pekar på den paradox där ett fritt, kravlöst utrymme ändå kan bidra till lindring av symtom – just eftersom det inte fokuserar på symtomen. Hon understryker även vikten av öppna, icke-kravfyllda miljöer i psykiatrin: 

Kreativ verkstad har tydliga ramar men är samtidigt fri. Den friheten gör att något nytt blir möjligt. Upplevelser av mening, ha roligt och vara del av något vackert tillsammans är stärkande och utvecklande. 

Rapporten "Kreativ verkstad i psykiatrisk öppenvård – en möjlighet att arbeta utifrån patientens fokus" är publicerad 10 april 2025 av Kompetenscentrum för kultur och hälsa i  Region Stockholm. Följeforskningen genomfördes under 2023–2024. 

Om författarna

  • Elisabeth Punzi är leg. psykolog, specialist i klinisk psykologi, specialist i neuropsykologi, fil.dr. och docent i psykologi samt lektor i socialt arbete, Göteborgs universitet.
  • Jonas Stålheim är leg. psykolog, specialist i klinisk psykologi, fil.dr. i psykologi och lektor i socialt arbete, Göteborgs universitet.
Illustration med fyra personer i olika åldrar. Färgen ligger lager på lager och man anar lungor på en ung tjej, en baby i armarna på en kvinna. En man i vårdkläder står med armarna ut och bakom står en man med armarna i kors och ler.

Kompetenscentrum för kultur och hälsa

Med uppdrag att stimulera till kunskapsutveckling och spridning i Region Stockholm.

Gå vidare på webbplatsen

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor.