
Lyckat koncept för patientmåltider sprids
Bättre samordning mellan sjukhusen och nöjdare patienter. Det är målet när Södersjukhuset nu tar över leveransen av patientmåltider till Södertälje sjukhus.
Från och med 1 april införs Södersjukhusets flexibla måltidskoncept på Södertälje sjukhus.
Södersjukhuset driver sedan 2018 ett eget kök med ett flexibelt måltidskoncept anpassat efter patienternas behov. Kortfattat går konceptet ut på att patienterna får välja både vad och när de vill äta, och att måltiden är en del av vården.
Efter införandet minskade matsvinnet med 70 procent. Av de årliga patientkostenkäterna framgår det också att patienterna blev mycket nöjdare och att det goda betyget håller i sig.
– Det handlar inte bara om maten i lådan utan det är ett helt ett arbetssätt där vi tillsammans sätter patienten i centrum, säger Linda Hagdahl som är chef för måltidenheten på Södersjukhuset.
– Vi har lärt oss så mycket på de här åren och det är jätteroligt att få föra över den kunskapen till fler. Samarbetet leder också till nya lärdomar.
Positivt samarbete
I samband med att konceptet införs på Södertälje sjukhus ökar antalet tillagde portioner i Södersjukhusets kök från cirka 900 till 1200 per dag, eller från 340 000 till 450 000 per år.
– Vi ser fram emot att erbjuda våra patienter samma välgjorda och uppskattade måltider som Södersjukhuset serverar. Det här samarbetet gynnar både patienterna och sjukhusen genom att skapa en mer sammanhållen och effektiv måltidsförsörjning, säger Anna Gerber Ekblom, sjukhusdirektör på Södertälje sjukhus.
Mer samverkan att vänta
Samarbetet mellan sjukhusen bygger på ett uppdrag från Region Stockholms akutsjukhusnämnd, som syftar till att skapa bättre samordning och ökad effektivitet.
– Det här är ett konkret exempel på ökad samverkan i Region Stockholm som både är kostnadseffektivt och höjer kvaliteten för patienterna. Generellt märker jag i våra verksamheter en stor nyfikenhet och vilja att göra saker ännu bättre tillsammans. Vi är många som bejakar ett ökat samarbete, säger Peter Graf, akutsjukhusnämndens ordförande.
Tre andra exempel på samverkan i Region Stockholm
- På Norrtälje sjukhus ögonmottagning kan patienter nu träffa läkare från S:t Eriks Ögonsjukhus. Bedömningar görs även på distans genom överföring av bilder mellan sjukhusen.
- Läkare i primärvården kan konsultera specialistläkare på distans på akuterna på Södertälje sjukhus och på Södersjukhuset, bland annat för att patienter inte ska behöva åka till akuten i onödan.
- Under några veckor i sommar kommer cancerpatienter att kunna få behandling i Norrtälje genom ett samarbete mellan Karolinska universitetssjukhuset och Norrtälje sjukhus. Möjligheten fanns även förra sommaren.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Region Stockholm är oberoende av hyrbemanning
Efter två års arbete med minskat beroendet av inhyrd bemanning i hälso- och sjukvården har antalet anställda ökat, kostnaderna reducerats och övertiden minskat.Stärkta insatser för psykisk hälsa och kortare köer till BUP
Region Stockholm får drygt 230 miljoner kronor i statliga medel för att utveckla specialistpsykiatrin och korta väntetiderna till BUP.Prostatacancervården i Region Stockholm utvecklas
Prostatacancercentrum vid tre akutsjukhus ska utveckla enhetliga arbetssätt och bli ett nav i vården av patienter med prostatacancer.