
Internationella Romadagen firas den 8 april
Region Stockholm uppmärksammar den Internationella Romadagen genom att flagga med den romska flaggan, O styago le romengo, vid Landstingshuset den 8 april.
Kortversion
Visa merVisa mindre
- Romer är tillsammans med judar, samer, sverigefinnar och tornedalingar en av Sveriges nationella minoriteter.
- De nationella minoriteternas rätt till information och inflytande skyddas enligt lag. Region Stockholm håller löpande samråd med representanter från den romska gruppen för att fånga upp deras behov och önskemål.
- Kulturnämnden har under året beviljat organisationen É Romani Glinda (”Den Romska Spegeln”) projektstöd för att arrangera 5 Folk Festival 2025.
Läs mer om vårt arbete med AI
Romer är ett samlingsnamn för olika romska grupper med olika språkvarianter, kulturer och traditioner. I Sverige är romer tillsammans med judar, samer, sverigefinnar och tornedalingar erkända som nationell minoritet. De nationella minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.
Språkets utveckling och påverkan
Romani chib är egentligen ett samlingsbegrepp för flera olika varieteter av språket. Uppskattningsvis finns ett 60-tal romska varieteter i världen. I Sverige talas cirka 10–20 olika varieteter av romani chib.
Romska har influerats av många olika språk och samtidigt påverkat andra språk. I svenskan använder vi bland annat de romska låneorden tjej, haja, lattjo, jycke och vischan.
Region Stockholms arbete med nationella minoriteter
De nationella minoriteterna skyddas av lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (2009:724), vilken bland annat innehåller bestämmelser om rätten till information och inflytande samt rätten att använda sitt eget språk i kontakt med offentliga verksamheter. Löpande hålls därför samråd med representanter från den romska gruppen för att fånga upp deras behov och önskemål. Dialogerna har lett till olika aktiviteter, bland annat informationsspridning och kompetenshöjande insatser inom hälso-och sjukvården och kulturen.
Insatser inom hälso- och sjukvården
Primärvårdsnämnden har i samråd med representanter för den romska gruppen tagit fram en informationsfolder om barns rättigheter kopplat till tandvård. Foldern översätts från svenska till fem varieteter av romani chib samt finska. Bakgrunden till arbetet är behov som identifierats av romerna inom ramen för de samråd som Region Stockholm har med de nationella minoriteterna.
Stöd till romsk kultur
Kulturnämnden har under året beviljat organisationen É Romani Glinda (”Den Romska Spegeln”) projektstöd för att arrangera 5 Folk Festival 2025. Festivalen syftar till att synliggöra och stärka de nationella minoriteternas språk och kulturarv genom ett stort antal aktiviteter under sommaren 2025.
Ta del av romsk historia i appen Upptäck historien
I appen ”Upptäck historien” finns bland annat guiden Romska berättelser. Guiden berättar mer om romskt kulturarv och historia i Sverige och är framtagen av Stockholms läns museum, som är en del av Region Stockholm. Romska berättelser bygger i hög grad på intervjuer och samtal med personer med romska rötter.
Stockholms läns museums appar(Extern länk)
Arbete mot diskriminering och för inkludering
En särskild strategi för romsk inkludering i det svenska samhället antogs i riksdagen 2012. Det övergripande målet är att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som är icke-rom. Strategin utgår från de mänskliga rättigheterna med särskild betoning på principen om icke-diskriminering. Kvinnor och barn är särskilt prioriterade.
En samordnad och långsiktig strategi för romsk inkludering 2012–2032(Extern länk)
Att synliggöra de nationella minoriteternas högtidsdagar är en viktig del av Sveriges minoritetspolitik. Genom högtidsdagarna uppmärksammas minoriteternas historia i Sverige, liksom att deras kulturer och språk är en del av vårt gemensamma kulturarv. Mer information om den Internationella Romadagen finns på webbplatsen Minoritet – Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk.
Om Internationella Romadagen på Minoritets webbplats(Extern länk)
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Nominera till Region Stockholms nya Kulturpris barn och unga
Vem tycker du stöttar unga i att uttrycka sig genom kultur? Nu kan du nominera till Kulturpris barn och unga, som delas ut för första gången 2025.Kultursommarjobb till 300 unga i 14 kommuner
I sommar kommer fler än 300 unga i åldern 16–19 år få prova att arbeta med kultur i Stockholms län. Det är 100 fler än förra året.