För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
46 000 kvinnor i länet har redan vaccinerat sig, men betydligt fler behöver ta vaccinet.

Ta chansen att skydda dig mot livmoderhalscancer kostnadsfritt

Under våren är det sista chansen för kvinnor födda åren 1994–1999 att kostnadsfritt vaccinera sig mot HPV. Då skyddar du dig själv och andra mot livmoderhalscancer.  Nu startar Region Stockholm vårens informationskampanj mot HPV. 

Livmoderhalscancer är den unga kvinnans cancer. Den vanligaste åldern att drabbas av sjukdomen är mellan 35 och 40 år. 

46 000 kvinnor i länet har redan vaccinerat sig, men betydligt fler behöver ta vaccinet.

– HPV-vaccinet har en mycket bra skyddseffekt mot cellförändringar och cancer, och vi vet att det fungerar, men i Stockholm måste fler kvinnor vaccinera sig för att vi ska kunna utrota sjukdomen, säger Hanna Milerad, medicinskt ansvarig Regionalt Cancercentrum, RCC.

Att det hittills har gått trögt att vaccinera mot HPV kan bero på flera anledningar, enligt Hanna Milerad.

– Det kan till exempel handla om att man saknar den information som behövs för att man ska känna sig trygg med att vaccinera sig eller att man inte vet vart man ska vända sig.

Kampanj i utvalda områden

För att uppmana fler kvinnor att vaccinerar sig genomför Region Stockholm under de kommande veckorna en informationskampanj på utomhustavlor, i lokalmedia och i sociala medier.

Kampanjen är synlig i följande områden som alla har relativt låg vaccinationstäckning mot HPV; Södertälje, Järva, Sigtuna, Järfälla, Botkyrka och Skärholmen.

Så effektivt är vaccinet mot HPV

Varje år diagnosticeras ungefär 500 kvinnor i Sverige med livmoderhalscancer. Cirka 150 kvinnor dör varje år av sjukdomen. 

HPV, eller humant papillomvirus, är en av de främsta orsakerna till cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. Genom att vaccinera sig mot HPV får man ett starkt skydd mot dessa cellförändringar och cancerformer. 

Vaccinet skyddar inte bara den enskilda kvinnan – det hjälper även till att minska spridningen av HPV och risken för att andra kvinnor ska drabbas av livmoderhalscancer. Om 70 procent av kvinnorna i målgruppen vaccinerar sig kan en så kallad flockimmunitet uppnås och därmed utrotas sjukdomen.

Varför ska du vaccinera dig mot HPV?

HPV kan spridas vid samlag, oralsex eller smeksex – och det spelar ingen roll om man har en fast partner, eftersom man kan ha fått viruset redan innan man träffades. HPV finns i många varianter, och vaccinet som erbjuds nu skyddar mot fler varianter än tidigare. Den som redan har vaccinerat sig kan fortfarande ta del av erbjudandet om en extra dos, vilket ger ett ännu bättre skydd.

Även för den som har haft en HPV-infektion eller cellförändringar tidigare, kan vaccinet ge ett extra skydd mot att bli infekterad igen.

Vaccinera dig på en drop-in mottagning eller boka tid

Du kan boka en tid eller besöka en drop-in mottagning. För att hitta närmaste mottagning som erbjuder den kostnadsfria vaccinationen, besök 1177. Du behöver inte ha fått en särskild inbjudan – ta kontakt och boka din tid idag. 
Erbjudandet gäller till och med den 31 juni 2025.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor.