
Kostnadsfri grundvaccination erbjuds till asylsökande
Hälso- och sjukvårdsnämnden har tagit beslut om att erbjuda kostnadsfri grundvaccination till vuxna asylsökande, personer utan tillstånd och kvotflyktingar.
Kortversion
Visa merVisa mindre
- Hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat att erbjuda kostnadsfri grundvaccination till vuxna asylsökande, personer utan tillstånd och kvotflyktingar.
- Grundvaccination är det skydd mot sjukdomarna mässling, röda hund, stelkramp, difteri, polio och kikhosta som fås genom barnvaccinationsprogrammet.
- Vaccinationen kommer att ges på vårdcentralerna i Rissne, Rinkeby, Jordbro, Hallunda, Valsta, Skärholmen, Capio vårdcentral Rågsved och Capio vårdcentral Wasa.
Läs mer om vårt arbete med AI
Sedan 2018 har ett antal vårdgivare i Region Stockholm som tilläggsuppdrag att erbjuda kostnadsfri hälsoundersökning för vuxna asylsökande, personer utan tillstånd och kvotflyktingar. Detta uppdrag utvidgas under 2025 till att även omfatta erbjudande om kostnadsfri grundvaccination. Utökningen innebär därmed ett samlat omhändertagande med både hälsoundersökning och grundvaccination.
Grundvaccination är det skydd mot sjukdomarna mässling, röda hund, stelkramp, difteri, polio och kikhosta som fås genom barnvaccinationsprogrammet. Personer som inte fått vaccinationerna som barn erbjuds komplettering.
Vaccinationen kommer att ges på vårdcentralerna i Rissne, Rinkeby, Jordbro, Hallunda, Valsta, Skärholmen samt Capio vårdcentral Rågsved och Capio vårdcentral Wasa. Dessa vårdcentraler erbjuder redan idag hälsoundersökningar för personer som tillhör målgruppen. Under hälsoundersökningen kartläggs bland annat behov av hälso-, sjuk- och tandvård, smittskyddsåtgärder och provtagning enligt Smittskydd Stockholms rekommendation.
På hälsoundersökningen kommer personer som berörs av erbjudandet att få mer information om möjligheten att vaccinera dig.
Ta del av beslutet om införande av kostnadsfri grundvaccination:
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Stärkta insatser för psykisk hälsa och kortare köer till BUP
Region Stockholm får drygt 230 miljoner kronor i statliga medel för att utveckla specialistpsykiatrin och korta väntetiderna till BUP.Prostatacancervården i Region Stockholm utvecklas
Prostatacancercentrum vid tre akutsjukhus ska utveckla enhetliga arbetssätt och bli ett nav i vården av patienter med prostatacancer.Medel till insatser som stödjer föräldraskap
Primärvårdsnämnden har beslutat hur 2025 års statsbidrag för föräldraskapsstödjande insatser ska fördelas. Drygt 23 miljoner kronor tillfaller Region Stockholm.