För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
En flagga som vajar i vinden en solig dag

Den 24 februari firas Sverigefinnarnas dag

Region Stockholm uppmärksammar Sverigefinnarnas dag genom att under måndagen hissa den sverigefinska flaggan på landstingstomten.

Kortversion

Visa mer
  • Finska är erkänt som nationellt minoritetsspråk sedan år 2000 och Region Stockholm är sedan år 2010 förvaltningsområde för finska.
  • Kulturnämnden i Region Stockholm beviljar verksamhetsstöd och projektstöd till olika aktörer som verkar för att synliggöra den sverigefinska kulturen i länet på olika sätt.
  • I Stockholms läns museums app ”Upptäck historien” finns ”Sverigefinska berättelser”. Innehållet är en guide till platser i Stockholms län som är kopplade till sverigefinsk historia.
Kortversionen är skapad av AI och granskad av Region Stockholm.
Läs mer om vårt arbete med AI

Finska är erkänt som nationellt minoritetsspråk sedan år 2000 och Region Stockholm är sedan år 2010 förvaltningsområde för finska. Det innebär bland annat att sverigefinnar har en lagstadgad rätt att kunna använda sitt språk i kontakt med Region Stockholm både skriftligt och muntligt, i ärenden där de är part.

Sverigefinnar innefattar många olika grupper med skilda identiteter i förhållande till det finska språket och kulturarvet, samt till landet Finland. Inom gruppen sverigefinnar är det typiskt att skilja mellan skogsfinnar, krigsbarn och krigsveteraner, ingermanländare, finska romer samt arbetskraftsinvandrare i olika generationer.

Finska som modersmål eller andraspråk

Användandet av det finska språket skiftar inom den sverigefinska minoriteten. Idag beräknar man att 200 000–250 000 sverigefinnar kan språket. I gruppen sverigefinnar finns det personer som har finska som sitt modersmål eller andraspråk, medan vissa inte pratar eller förstår finska alls.

Stöd till verksamheter och projekt

Kulturnämnden i Region Stockholm har under åren beviljat både verksamhetsstöd och projektstöd till olika aktörer som verkar för att synliggöra den sverigefinska kulturen i länet på olika sätt. För 2025 har stiftelsen Finlands kulturinstitut och Uusi teatteri beviljats verksamhetsstöd. Flera tvåspråkiga scenkonstgrupper; Teatteri Sydänkäpy, koreografen Jukka Korpi och cirkuskonstnären Nelli Kujansivu, har beviljats projektstöd. Stockholmsdistriktet för sverigefinska pensionärer (SFP) erhåller också årligen ett verksamhetsstöd. I utbudet av scenkonstföreställningar för barn och unga i Region Stockholms kulturkatalog erbjuds ett flertal föreställningar på finska.

Guide till sverigefinsk historia i app

I Stockholms läns museums app ”Upptäck historien” finns guiden ”Sverigefinska berättelser”. Materialet, som utgår från personliga berättelser, är en guide till platser i Stockholms län som är kopplade till sverigefinsk historia. Innehållet har tagits fram i samarbete med sverigefinska föreningar och kommuner i länet.

Finska inom psykiatrin

Ett par exempel på tjänster inom Region Stockholm för finsktalande är finska teamet inom barn och ungdomspsykiatrin (BUP) och den finska psykiatriska mottagningen för vuxna.

Tips på vidare läsning och kunskap

Sverige har fem erkända nationella minoriteter. Det är sverigefinnar, romer, judar, tornedalingar och urfolket samerna. Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (2009:724) innehåller bestämmelser om de nationella minoriteternas rätt till information och inflytande samt rätten att använda sitt eget språk i kontakt med offentliga verksamheter.

Synliggörandet av de nationella minoriteternas högtidsdagar är en viktig del av minoritetspolitiken. Det bidrar till att uppmärksamma minoriteternas historia i Sverige, och att deras kulturer och språk är en del av Sveriges gemensamma kulturarv.

Mer information om hur Region Stockholm arbetar kring Sveriges nationella minoriteter

Mer information om Sverigefinnarnas dag finns på webbplatsen Minoritet - Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk.

Film om Sverigefinnarnas dag på Minoritets webbplats(Extern länk)

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor..