Region Stockholms preliminära resultat för 2024

Region Stockholm stod inför 2024 med ett fortsatt tufft ekonomiskt läge och det budgeterade resultatet uppgick till -4,0 miljarder kronor till följd av den höga inflationens påverkan på pensionskostnaderna. 

Trots ekonomiska utmaningar blev resultatet för året 3,1 miljarder kronor bättre än budget och uppgick till -1,0 miljard kronor för 2024. Minskade kostnader för administration och inhyrd bemanning, det statliga sektorsbidraget samt att befarade risker inom koncernen inte har fallit ut har bidragit till det förbättrade resultatet.

Hälso- och sjukvården uppvisar sammantaget en ekonomi i balans. Uppräkningarna av anslagen i budget 2024 samt det tillskott som sektorsbidraget har gett har förstärkt hälso- och sjukvården och fredat verksamheten från kortsiktiga effektiviseringsåtgärder.

Kostnadsutvecklingen har under året varit hög, exempelvis har material- och läkemedelskostnaderna ökat med 6,7 procent, vilket är 519 miljoner kronor högre än årets budget. Det fortsatt höga kostnadsläget ger anledning till fortsatt strategiskt arbete med effektivitet, samordning och kostnadskontroll inom verksamheterna. Under året har de administrativa kostnaderna samt konsultkostnaderna minskat jämfört med föregående år, vilket är i enlighet med Region Stockholms målsättning.

Under året har ett arbete genomförts för att minska Region Stockholms beroende av inhyrd bemanning. Jämfört med 2022 har kostnaderna för den inhyrda bemanningen inom hälso- och sjukvården minskat med cirka 67 procent eller 817 miljoner kronor. Under 2024 har beroendet av inhyrning mer än halverats jämfört med 2023, för sjuksköterskor har minskning varit ännu större. Samtidigt har antal anställda inom hälso- och sjukvården ökat, vilket har gett en större kontinuitet i vårdprocesserna. Glädjande är också att den totala sjukfrånvaron fortsatt att minskat och övertiden för undersköterskor, sjuksköterskor och barnmorskor har gått ned.

Under året har antal patienter minskat med 1,4 procent, vilket tyder på att den uppskjutna vården från pandemin är omhändertagen. Invånarna i Stockholms län har konsumerat 3,8 procent fler vårdtillfällen men 0,7 procent färre öppenvårdsbesök än 2023. Tillgängligheten inom hälso- och sjukvården har under året ytterligare förbättrats för patienter som har fått behandling eller operation inom 90 dagar samt för de som har fått första besök hos en specialist inom 30 dagar.

Kollektivtrafiken uppvisar ett underskott med -46 miljoner kronor i förhållande till årets budget vilket främst beror på ökade driftkostnader med nya pendeltågsavtalet med SJ samt nedskrivningar inom investeringsprojekt. Inom kollektivtrafiken har det fortsatt skett en viss återhämtning av antalet resande, exempelvis har resandet med tunnelbana uppvisat en ökning under sista månaderna av året.

Sammantaget skedde 2 415 000 påstigande på vardagarna vilket är en ökning med 2,1 procent jämfört med 2023. Punktligheten har ökat inom såväl tunnelbane- som busstrafiken. Pendeltågstrafiken dock har lidit på grund av ett flertal tekniska problem på banan. Även nöjdheten bland trafikanterna har sammantaget ökat jämfört med 2023.

Under året har Region Stockholm investerat för drygt 19 miljarder kronor. Investeringar inom kollektivtrafiken utgör den största delen, motsvarande 80 procent, av den totala investeringsutgiften. Region Stockholms investeringar har kunnat finansierats utan nyupplåning. Under året har bland annat den nya akutmottagningen vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge öppnat.

Soliditeten har under året försämrats till följd av det planerade underskottet, men den positiva budgetavvikelsen ger bättre förutsättningar för att under de kommande åren återställa en stärkt soliditet senast 2026 på 2022 års nivå, i enlighet med regionfullmäktiges mål om god ekonomisk hushållning.

Preliminärt årsresultat 2024

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter