Fler fast anställda inom vården - kraftigt minskad hyrbemanning

Antalet anställda sjuksköterskor, barnmorskor och läkare ökade med drygt 1 200 personer i Region Stockholm under förra året. Samtidigt sjönk kostnaden för hyrbemanningen med 487 miljoner kronor (58 procent).

Kortversion

Visa mer
  • Antalet sjuksköterskor, barnmorskor och läkare ökade med över 1 200 personer i Region Stockholm förra året.
  • Kostnaden för hyrbemanning minskade med 58 procent, vilket motsvarar 487 miljoner kronor.
  • Hyrbemanningens kostnad ligger nu under målet på en procent av den totala personalkostnaden.
Kortversionen är skapad av AI och granskad av Region Stockholm.
Läs mer om vårt arbete med AI

Under förra året skedde en betydande minskning av hyrbemanningen såväl vad gäller sjuksköterskor som läkare i Region Stockholm. Kostnaden för hyrbemanningen ligger nu väl under målet på en procent av den totala personalkostnaden för egen personal.

Kostnaden för den inhyrda bemanningen i Region Stockholm har minskat med 58 procent för perioden januari – december 2024, motsvarande 487 miljoner kronor, jämfört med samma period föregående år.

Antalet anställda läkare ökade med cirka 450 medarbetare under 2024 och antalet sjuksköterskor/barnmorskor med nästan 800 medarbetare. Ett antal av dessa sjuksköterskor har tillkommit till följd av att Region Stockholm har tagit över vissa verksamheter.

Under de senaste åren har sjukfrånvaron minskat i Region Stockholm. Samtidigt har mertid och övertid minskat.

I Region Stockholms uppföljning av inhyrd bemanning för helåret 2024 uppgår kostnaden för inhyrda läkare till 0,37 procent i i relation till den totala personalkostnaden för egen personal, medan kostnaden för inhyrda sjuksköterskor är 0,39 procent (kostnaden är ett ackumulerat årsvärde vilket innebär att den beskriver summan av utfallet för alla årets månader).

Fakta: Nationella avtalet om hyrbemanning
Arbetet med att minska kostnaderna för inhyrd bemanning i Region Stockholm inleddes i mars 2023. Den 1 maj 2024 anslöt Region Stockholm till det nationella avtalet för hyrbemanning. Avtalet är tecknat för Sveriges samtliga regioner och gäller i fyra år.

Syftet med en minskad andel hyrbemanning är att öka tryggheten och kontinuiteten för patienterna. Målet är också att skapa en långsiktigt stabil bemanning vilket ger bättre förutsättningar att utveckla verksamheten och arbetsmiljön. 

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter