Ny överenskommelse om psykiatrisk öppenvård
Nu är överenskommelsen om psykiatrisk öppenvård inom Stockholm läns sjukvårdsområde (SLSO) för 2025 klar. Fokus är att fortsätta utveckla ätstörningsvården, traumavården (PTSD) och intensiva öppenvårdsinsatser.
Överenskommelsen omfattar all specialiserad psykiatri som SLSO har i uppdrag att bedriva. Utgångspunkten i överenskommelsen är de beslut som fattats om en utvecklad barn- och ungdomspsykiatri och vuxenpsykiatri, den så kallade Beställarplanen 2025.
Beställarplanen innebär att vårdgivarna ska arbeta för att utveckla vården att bli mer tillgänglig och sammanhållen med patienternas behov i fokus. Tre fortsatta utvecklingsområden pekas ut för SLSO; ätstörningsvården, traumavård för patienter med PTSD och intensiva öppenvårdsinsatser.
Ätstörningsvården
Vuxenpsykiatrin ska ta ett utökat ansvar för patienter med ätstörningar. Det innebär att den öppna ätstörningsvården ska erbjudas inom den specialiserade vuxenpsykiatrin med geografiskt områdesansvar.
Stockholms centrum för ätstörningar (SCÄ) har fått i uppdrag att erbjuda specialiserad ätstörningsvård för patienter i alla åldrar i hela länet. SCÄ följer de nationella riktlinjerna vilket innebär att vården ska anpassas efter individen. Även fortsättningsvis är det vårdcentralerna som identifierar och remitterar patienter med ätstörningsproblematik.
Traumavård för patienter med PTSD
För att möta behoven hos patienter med traumarelaterade diagnoser, inklusive PTSD och komplex PTSD (CPTSD), förstärks psykiatrin. Ansvaret fördelas på tre nivåer:
- Vårdcentralerna ansvarar för att ta hand om patienter med lättare traumarelaterad och psykiatrisk sjuklighet.
- De vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagningarna ska fortsatt ta hand om patienter med medelsvåra besvär av PTSD som kräver specialiserad vård. Patienter med PTSD utan hög grad av samsjuklighet kan även remitteras till Ersta Diakoni. Erstas verksamhet har ett mer begränsat uppdrag och ska erbjuda vård för patienter med PTSD och erfarenheter av migration, krig, tortyr eller sexuellt våld.
- Psykiatri Sydväst inom SLSO får uppdraget att under 2025 utveckla ett specialistcentrum för svårbehandlad och komplex PTSD för patienter i hela länet.
Intensiva öppenvårdsinsatser
Under 2025 ska SLSO fortsätta att utveckla intensiva öppenvårdsinsatser för att använda resurser mer effektivt och minska behovet av slutenvård. För patienten innebär det en tätare kontakt än vanlig öppenvård, möjlighet till stöd utanför kontorstid, i hemmet eller på annan plats, och snabb hjälp vid behov. Målet är att anpassa vården efter individens behov, oavsett diagnos, och ge särskilt stöd till patienter med komplexa problem som samsjuklighet eller psykossjukdom.
Även de upphandlade privata vårdgivarna har i de nya avtalen i uppdrag att utveckla formerna för intensiva öppenvårdsinsatser och utveckla samverkan med slutenvården utifrån patientens behov. Från 2025 har SLSO helhetsansvar för alla vårdplatser inom såväl vuxen- som barn- och ungdomspsykiatri. Det ökar möjligheterna att skapa stabila förutsättningar för patienten i svåra faser av sjukdomsförloppet och erbjuda vården sammanhållet hos samma vårdgivare även vid situationer när vård behöver ges mot patientens vilja, det vill säga tvångsvård.
Bakgrund
Utgångspunkt för förändringarna grundar sig på tidigare beslut om att den specialiserade öppenvården inom vuxenpsykiatrin ska vara indelad i tio geografiska områden i länet. Regionens egenägda psykiatri (SLSO) har ansvar för sex områden och upphandlade privata vårdgivare har ansvar i fyra områden. Samtliga avtal beräknas att vara på plats under hösten 2025.
Inom barn- och ungdomspsykiatrin finns nio geografiska områden där regionens egenägda barn- och ungdomspsykiatri har ansvar i sex områden och privata vårdgivare i två områden.
Från 2025 har öppenvården ett bredare vårduppdrag med ett större ansvar bland annat inom de tre utvecklingsområden som pekats ut. Det geografiska områdesansvaret innebär att vårdgivaren aktivt samverkar och konsulterar för att samordna insatser runt patienten. Det kan till exempel vara samverkan inom regionen eller med kommunernas verksamheter inom socialtjänst och elevhälsan. Under 2025 tillkommer dessutom tydligare krav på inställelsetider för den specialiserade öppenvården. Med det menas bland annat att vårdgivaren ska vara tillgänglig för andra vårdgivare för råd och konsultativt stöd under vardagar 8-17, att inom 24 timmar återkoppla till patienter som sökt kontakt via 1177 samt prioritera akutmärkta remisser inom 24 timmar.
Läs mer: Beställarplan 2025 – vuxenpsykiatri i förändring
Tjänsteutlåtande om specialiserad psykiatri i öppenvård
Överenskommelsen 2025 i siffror:
- Totalt innebär överenskommelsen för öppenvården
3 307 471 937 kronor vilket är en ökning med 13 procent från föregående år. - BUP tillförs 60 miljoner kronor extra för att öka tillgänglighet till första besök, utredning och behandling.
- Uppbyggnad av specialistcentrum för svårbehandlad PTSD inom Psykiatri Sydväst beräknas kosta 15 miljoner kronor.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Läget i vården årsskiftet 2024/2025
Läget på akutsjukhusen har vid årsskiftet 2024/2025 varit ansträngt men hanterbart. Efter trettonhelgen har trycket inom vården ökat.Läget i vården vecka 2
Under jul och nyårshelgerna publicerar Region Stockholm en rapport om läget i vården. Det här är den fjärde rapporten i samband med årsskiftet 2024/2025.