Spiral i tyg hänger från tak.

Nu öppnar två nya konstutställningar i tunnelbanan

Konstväxlingar har visats sedan 1990-talet vilket omfattar 250 utställningar fram till idag. Här är årets första utställningar!

På Skanstull visas videoverk av svenska och internationella konstnärer. På Odenplan visas verk av nyligen utexaminerade konstnärer från någon av de nordiska konst- och konsthantverksutbildningarna.

Stillbild från Bystander med sol och palmblad i en morfad bild.

Bystanders på Skanstulls tunnelbanestation

Petra Lindholms videoverk Bystanders är 16 minuter och visas på de fyra skärmarna i entréplan vid hissen. Videoverket visas från nyår till 31 mars 2025 och på Spårvägsmuseets konstavdelning fram till 9 januari 2025.

Genom videokonsten får vi under årets första mörka vintermånader få kliva in i konstnären Petra Lindholms hypnotiska bildvärld. I ”Bystanders” försöker konstnären, genom bilder, ord och ljud, forma sin egen uppfattning om hur jorden mår just nu. "God morgon! Det är en solig dag igen” ekar i början av videon medan flera, eldiga solar stiger samtidigt. Om poetiskt och samtidigt kraftfulla bilder varnar oss för temperaturhöjningen på vår planet, påminner solen i ”Bystanders” oss också om värmen och ljuset.

Visuella ljusglimtar som flyter in och ut ur videon förstärks av atmosfäriska ljud, samplingar, röster och sång. Andra sekvenser i videon visar bisvärmar, gulnande skogar, flimrande sirener, flygplatser, järnvägsplattformar.

Becoming på Odenplans tunnelbanestation

Ting Wangs skulptur i montern på Odenplans tunnelbanestation tar fasta på traditionella hantverksmetoder. Becoming visas 10 januari – 6 april 2025.

En stor textil skulptur i formen av en spiral skapar rörelse mitt på plattformen på Odenplans tunnelbanestation. Den blå skulpturen som fyller nästan hela konstmontern har konstnären Ting Wang tillverkat med vaxbatik, bambukonstruktion, bronsmönster och surrningsknutar.

För konstnären skapar de här teknikerna tillsammans en koppling bakåt i tiden. Genom att använda de här historiska hantverken i sin konst utforskar Wang varför de äldre metoderna är på väg att falla i glömska. Kommer hantverksarvet få en ny chans och kanske ett nytt syfte i vår samtid? Det hoppas Wang som också ser den stora textila spiralen som ett slags segel. Seglet kan ta med oss på en resa och uppmana oss till hantverk – att göra något med våra händer.

Om konstnärerna

Petra Lindholm (född 1973) är utbildad på Kungl. Konsthögskolan och arbetar främst med video, textil och ljud. Hennes filmer har inget specifikt narrativ. De är fokuserade på nyanser och förändringar i färg och bild; som skapar en atmosfär snarare än en tydlig berättelse. Lindholm skildrar ofta situationer som är lätta att känna igen eller fenomen i omgivningen, där det verkliga och det vanliga verkar overkligt. Hon komponerar musiken till filmerna och sjunger själv.

Petra står med armen i sidan och tittar i i kameran.

Ting Wang (född 1974) tog examen från CRAFT! med inriktning textil på Konstfack 2024. Hennes interaktiva installationer kombinerar traditionellt hantverk med ljud, skulptur, film och kinetiska strukturer. Wang vill skapa en miljö som kommunicerar med och involverar publiken. Som kinesisk-svensk konstnär återkommer upplevelsen att vara förflyttad i ett nytt sammanhang som ett tema i hennes konstverk.

Närbild av Tings ansikte.

KONSTVÄXLINGAR visas även på Gärdet, Slussen, Mariatorget, Zinkensdamm, Fridhemsplan med årslånga utställningar som byts ut varje höst.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter