Läget i vården vecka 1
Under jul och nyårshelgerna publicerar Region Stockholm en rapport om läget i vården. Det här är den tredje rapporten om vården i samband med årsskiftet 2024/2025.
Totalt sett är läget i vården i Region Stockholm hanterbart även om flera av regionens akutsjukhus tidvis haft mycket att göra framför allt under nyårshelgen. Många har halkat och slagit sig vilket orsakat högt tryck även på ortopedin, därför samordnar sig sjukhusen så att patienterna ska få bäst möjliga vård även under helgerna.
Flera patienter är sjuka i olika virusinfektioner. Antalet fall av influensa fortsätter att öka vecka för vecka. Dock är de fortfarande färre än vid samma tid förra året. RS-virus ökar också om än ganska långsamt.
Norovirus som orsakar vinterkräksjuka finns som vanligt i samhället under vintersäsongen, under årets sista vecka noterades en ökning av antalet drabbade.
Förekomsten av mykoplasma som varit hög de senaste månaderna fortsätter att minska. Antalet fall av covid-19 ligger på en stabil nivå.
- Vi har antagligen inte sett toppen av vinterns virusutveckling. Många virussjukdomar cirkulerar samtidigt som hala vintervägar gör att många halkar och skadar armar och ben. Den stundande trettonhelgen är historiskt en mycket ansträngande tid för vården i Region Stockholm. Men vården är väl förberedd och samordnad, säger Patrik Söderberg, chefläkare i Region Stockholm.
- Jag vill uppmana personer över 65 år och riskgrupper att vaccinera sig mot influensa och covid-19. Det är mycket viktigt för att skydda sig mot allvarlig sjukdom, och det är inte för sent! Tänk också på att det är halt och det är lätt att halka och skada sig. Broddar är bra.
- Stanna hemma om du är sjuk och se till att tvätta händerna noga. Om du tror att du behöver vård så ring gärna 1177, där får du hjälp av erfarna sjuksköterskor. Vid livshotande tillstånd ska du såklart ringa 112.
Här finns mer information om vaccination mot covid-19 och influensa
Nödvändiga åtgärder vidtas
Chefläkarna och sjukhusdirektörerna i Region Stockholm följer utvecklingen och träffas regelbundet för att vidta nödvändiga åtgärder.
- Alla verksamheter har gjort en planering för att säkerställa nödvändig bemanning och sammantaget har vi något fler vårdplatser på akutsjukhus och betydligt fler inom geriatrik jämfört med förra året.
- Förstärkning av sjuktransportkapacitet under helgerna.
- Förstärkning av den geriatriska vården genom att sluten palliativ vård kan ta geriatriska patienter från akutsjukhusen.
- Närakuterna är öppna under alla helger som vanligt mellan klockan 8-22. Tillfällig stängning efter nyår; Nacka Närakut håller stängt den 2 januari och Sollentuna Närakut håller stängt den 3 januari.
- Etablerat samarbete och dialog med kommunerna, med bra vårdflöden. God kapacitet inom Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH).
Stort behov av blodgivare
Många blodgivare behövs för att fylla på Stockholms blodlager inför kommande högtider och ledigheter. Varje dygn används omkring 100 liter blod till patienter i Stockholms sjukvård. Mest blod går till patienter med cancer och kroniska sjukdomar och vid operationer. Eftersom blod är en färskvara som bara kan lagras i sex veckor behövs påfyllning av alla blodgrupper. Både nya blodgivare och de som redan ger blod behövs! #bästajulgåvan2024
Här finns mer information om blodgivning
Rapport om läget i vården
Rapporten om läget i vården i Region Stockholm under jul och nyår publiceras den 19 december, 27 december, 2 januari och 9 januari. Ta del av tidigare rapporter.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
HPV självprovtagning för kvinnor födda 1947–1952 startar i januari
Med start i januari kommer kvinnor födda 1947-1952 att erbjudas ett självprovtagningskit för att upptäcka HPV.Fler behöver vaccinera sig mot covid-19 och influensa
Spridningen av influensa och covid-19 ökar. Det är viktigt att äldre och riskgrupper vaccinerar sig för att undvika allvarlig sjukdom.