
Samverkan kring vård hemma hos patienten ska stärkas
Många patienter får vård i hemmet. Det handlar exempelvis om hemsjukvård, psykiatri och rehabilitering. En ny utredning betonar att samverkan mellan de olika vårduppdragen och mellan regionen och kommunerna behöver stärkas.
Utredningen om en mer sammanhållen vård i hemmet är nu klar. Utredningen har undersökt om det vore fördelaktigt att slå samman vårdområden som idag utför vård i hemmet till ett större uppdrag.
Slutsatsen är att det skulle innebära stora påfrestningar för hela systemet, bland annat med tanke på att vård ges på olika nivåer och inom många olika specialiteter. I stället fokuserar utredningen på betydelsen av samverkan.
De vårduppdrag som har ingått i utredningen om en mer sammanhållen vård i hemmet är:
- Basal hemsjukvård (ingår i vårdcentralernas uppdrag)
- Basal hemsjukvård kvällar, nätter, helger
- Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH)
- Läkarinsatser i särskilda boenden för äldre
- Psykiatri som utförs i hemmet
- Hemrehabilitering (ingår i basuppdrag primärvårdsrehabilitering)
- Jourläkarbilarna
- Förstärkt utskrivning (ingår i geriatrikuppdraget på några kliniker)
- Hospital@home (patienter i behov av sjukhusens slutenvård vårdas hemma)
Ett bättre sätt att verka för en mer sammanhållen vård i hemmet är att fokusera på de strukturer som stödjer vårdprocessen, har utredningen kommit fram till. Kortfattat handlar det om att fortsätta förbättra kommunsamverkan, vårdplanering och informationsdelning.
Hälso- och sjukvårdsnämnden och primärvårdsnämnden har nu beslutat att fortsätta arbetet enligt utredningens slutsatser.
Två vårduppdrag kommer att utredas ytterligare för att avgöra hur de bäst ska utvecklas. Det gäller ASIH och läkarinsatser i särskilt boende för äldre.
Ta del av beslutet och läs mer här:
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Region Stockholm är oberoende av hyrbemanning
Efter två års arbete med minskat beroendet av inhyrd bemanning i hälso- och sjukvården har antalet anställda ökat, kostnaderna reducerats och övertiden minskat.Stärkta insatser för psykisk hälsa och kortare köer till BUP
Region Stockholm får drygt 230 miljoner kronor i statliga medel för att utveckla specialistpsykiatrin och korta väntetiderna till BUP.Prostatacancervården i Region Stockholm utvecklas
Prostatacancercentrum vid tre akutsjukhus ska utveckla enhetliga arbetssätt och bli ett nav i vården av patienter med prostatacancer.