Hon banade väg för kultur och hälsa
Birgitta Rapp banade väg för utvecklingen av kultur och hälsa. Med rötter i folkbildningsideal och forskning bidrog hon till en ny plattform för kulturens roll i vårdmiljön. Målet var att skapa trygghet, sammanhang och livsglädje för patienten.
Vid sekelskiftet 1900 stöds folkbildningen av konstnärer som Richard Bergh och Prins Eugen, som fängslat Birgitta Rapp. Hon har studerat konst och kultur vid både Sorbonne i Paris och på Stockholms universitet.
- Då kom skolans miljö i fokus med föreningen Konsten i skolan. Skolor med konst blev viktigt. Kring år 2000 har vi inte längre råd att ha skolor med konst och skolbibliotek.
I sin forskning har hon tagit med lärdomar från förra sekelskiftet till vår tid. Hon ser att konsten i vården fyller en lika viktig funktion som konsten i skolan.
Boken Konst på sjukhus – ett pionjärarbete
Politiker ville ta vara på det friska hos människan och ge åldrande människor ett bättre slut. Birgitta granskade landstingets konstsamling. I sin bok Konst på sjukhus bröt hon jungfrulig mark med sina resultat om konstens förmåga att skapa kraft och sammanhang hos patienterna. De berikas av konst i vårdmiljön - inte kala väggar.
- Jag tycker att Antonovskys* tankar är intressanta, att tillvaron kan göras meningsfull och ge salutogena impulser som får en att uppleva hälsa trots sjukdom.
Brister i hanteringen av konsten
På sjukhusen saknades ofta en konstansvarig och kriterier för lämplig och olämplig konst. På en gynavdelning för missfall hängde tavlor med lyckliga kvinnor med ett nyfött barn, minns Birgitta. På en avdelning för män med vattenkastningsproblem fanns konst med droppande kranar. Vissa konstverk stimulerar tillit, kraft och positiva tankar medan andra kan väcka rädsla och obehag, förtydligar Birgitta:
- Man kan inte placera en Chagall på vilken avdelning som helst. En skör människa kan behöva en annan typ av input.
Kunskapen om hur man placerar konst var ofta begränsad. Man hängde grafik i solljus. När den bleknat kasserades den. Här kunde man lära av museivärlden och kanske skydda den på liknande sätt. Landstingets vårdinrättningar var en dynamisk miljö som ofta bytte funktion. Vart tog konsten då vägen?
Kunskapsspridning skapade förändring
Forskningsprogrammen ”Kultur i vården och vården som kultur” fokuserade på konst, musik, dans, medicin och kultur i vården utifrån flera ämnesområden och tvärvetenskapliga ansatser.
Kulturens hälsobringande effekter spreds i Sverige, Norge, England, Frankrike och Japan, framhåller Birgitta, som var ansvarig för forskningen och för god kunskapsspridning om den.
Betydelsen av individuell vård
Utan forskningsprogrammen hade det inte hänt lika mycket. Med dem fick vi många grundläggande resultat. En generell behållning var betydelsen av individuell vård och omsorg.
- Det är viktigt att människan får sådan input av hälsa och kultur att hon känner meningsfullhet med livet - att hon känner trygghet, tillit och förtroende, avslutar Birgitta Rapp.
- *Aaron Antonovsky är känd för sin forskning om hur människors känsla av sammanhang påverkar hälsan. År 1993 blev han hedersdoktor vid Nordiska hälsovårdshögskolan i Göteborg.
- Birgitta Rapp var en av grundarna till Nätverket för kultur och hälsa i Sverige. 2025 firar nätverket 25 år!
Nätverket för kultur och hälsa i Sverige
Porträttet av Birgitta Rapp är skrivet av Lena Engelmark för Kompetenscentrum för kultur och hälsa.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Konstvandringar på geriatrisk avdelning på Nacka sjukhus
Konstvandringar på geriatrisk avdelning återaktiverad. Här stimuleras patienter genom en konstpublikation som bjuder in till en resa i tid och rum.Nätverket för kultur och hälsa i Sverige firar 25 år!
Nätverket för kultur och hälsa firar 25 år. Kort om den årliga nätverksträffen 2024.Gestaltade rum för stillhet och för avsked
Alla helgons dag är för många en dag att minnas nära och kära. För den som inte kan ta sig utanför sjukhuset vill vi uppmärksamma några öppna rum för stillhet.