Årsrapport från Smittskydd Stockholm
Smittskydd Stockholm kommer årligen att publicera en rapport för att redovisa Region Stockholms smittskyddsarbete. Denna rapport sammanfattar året 2023.
Kortversion
Visa merVisa mindre
- Smittskydd Stockholm har publicerat en rapport som sammanfattar smittskyddsarbetet under 2023.
- Rapporten innehåller information om smittskyddshändelser, sjukdomar och vaccinationer.
- Årets rapport lyfter fram ökningen av invasiva streptokocker och covid-19-arbetet.
Läs mer om vårt arbete med AI
Efter pandemin återkommer nu Smittskydd Stockholm med en årlig rapport av smittskyddsarbetet i Region Stockholm. Smittskydd Stockholm kommer varje år att presentera en rapport där smittskyddsarbetet i regionen redovisas. Nu publicerar vi årsrapporten för 2023.
Årsrapporten innehåller redovisningar och grafik gällande smittskyddshändelser som varit aktuella under året och en sammanställning av sjukdomar som anmäls till Smittskydd Stockholm i enlighet med smittskyddslagen. I rapporten ingår även kortare redovisningar om vaccination, utbildning och myndighetsutövning.
I rapporten för 2023 kan konstateras att arbetet med covid-19 gick in i ett nytt skede. Smittskydd Stockholm deltog i arbetet med en struktur för personlig skyddsutrustning inom vård och omsorg under den period av året då covid-19 och även RS-virus och influensa sprids. Smittskyddet var också en viktig del i vaccinationsprocessen inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
En uppmärksammad och viktig smittskyddshändelse under året var bland annat den markanta ökningen av antalet fall av invasiva streptokocker. Ökningen kan sannolikt förklaras med att smittspridningen av streptokocker varit låg under pandemin och att vårt skydd mot infektionen därför försämrats. Pandemin fortsatte därmed att påverka såväl Stockholms invånare som vårt smittskyddsarbete. Smittskydd har under året också ansvarat för att ta fram Region Stockholms epidemi- och pandemiplan. Syftet med planen är att skapa ramar för ledning, planering, samordning och organisering i samband med en epidemi eller pandemi.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Möjlighet att ansöka om extra bidrag för insatser inom ätstörningsområdet
Ideella organisationer kan ansöka om extra bidrag för insatser rörande ätstörning bland barn och unga.Kostnadsfri HPV-vaccination förlängs till sommaren
Erbjudandet om kostnadsfritt HPV-vaccin till dig som är kvinna och född 1994-1999 förlängs fram till sommaren 2025.