Svagare utveckling på arbetsmarknaden visar ny rapport

Sysselsättningsgraden i länet har sjunkit och arbetslösheten har ökat till 5,5 procent. Samtidigt har näringslivet det fortfarande tufft med ökade konkurser. Det visar Region Stockholms senaste rapport om läget i Stockholmsregionen.

Varje kvartal sammanställer Region Stockholm statistik som ger en bild av läget i Stockholmsregionen med fokus på arbetsmarknad och näringsliv. När årets första nio månader kan sammanfattas är situationen på många håll fortfarande tuff.

Sysselsättningsgraden har sjunkit och arbetslösheten ökat

Sysselsättningsgraden i Stockholmsregionen sjönk under årets tredje kvartal och låg i augusti 2024 på 79,2 procent. Minskningen har varit större för kvinnor än för män, och även större för utrikesfödda än för personer födda i Sverige. Samtidigt ökade arbetslösheten i länet till 5,5 procent i augusti, jämfört med 4,8 procent samma period förra året. Enligt Arbetsförmedlingen har arbetslösheten under årets tredje kvartal ökat mer i Stockholmsregionen än riksgenomsnittet. Skillnaderna inom länet är fortsatt stora och variationen av arbetslöshetsnivå skiljer sig mellan kommunerna.

Antalet varsel har också stigit kraftigt. Hittills i år har 26 647 personer varslats om uppsägning – en ökning med nästan 40 procent jämfört med de första nio månaderna förra året. Det är till största delen verksamheter inom information- och kommunikation, uthyrning, fastighetsservice samt resetjänster och andra stödtjänster där personer varslats om uppsägning.

Näringslivet i regionen har det fortsatt tufft

Situationen för näringslivet är fortsatt tuff. Hittills i år har 2 994 företag i länet gått i konkurs, vilket är en ökning med nästan 40 procent jämfört med samma period förra året. Antalet anställda som drabbats av konkurser under årets första nio månader är nu högre än för hela förra året och mer än dubbelt så högt som för helåret 2021.

Samtidigt visar konjunkturbarometern att stämningen bland företagen i Stockholmsregionen närmar sig normalläge, en förbättring jämfört med förra kvartalet. Dock varierar detta mellan olika sektorer: medan handelssektorn ser mer positivt på den ekonomiska utvecklingen, är bygg- och anläggningssektorn samt tillverkningsindustrin mer pessimistiskt inställda än normalt.

Fakta:

Region Stockholm sammanställer kvartalsvis siffror från SCB BAS, Arbetsförmedlingen, Konjunkturinstitutet, Bolagsverket och Tillväxtanalys.

Följ länken nedan för att ta del av statistiken:

Läget i Stockholmsregionen

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter