Ökning av gonorré i Stockholms län

Det har skett en stor ökning av könssjukdomen gonorré i Stockholms län. Mellan 2022 och 2023 var ökningen 32 procent. Det är kostnadsfritt att testa sig och behandlas för gonorré.

Kortversion

Visa mer
  • Antalet fall av gonorré har ökat i Stockholms län, särskilt bland personer i åldrarna 20–39 år.
  • Gonorré är en sexuellt överförd infektion som kan finnas utan symtom men kan ge allvarliga komplikationer.
  • Det är kostnadsfritt att testa sig och få behandling, och det är viktigt att använda kondom för att minska smittspridning.
Kortversionen är skapad av AI och granskad av Region Stockholm.
Läs mer om vårt arbete med AI

I Stockholms län har antalet fall av gonorré ökat de senaste åren. Mellan 2022 och 2023 var ökningen 32 procent och under 2024 har ökningen fortsatt men är inte lika stor. De flesta fallen ses i åldrarna 20–39 år. Gonorré ökar bland både män och bland kvinnor, särskilt bland heterosexuella.

Gonorré är en sexuellt överförd infektion som orsakas av en bakterie. Det är vanligt med gonorré utan symtom. Om man får symtom är det ofta i form av flytning från urinröret eller slidan. Gonorré kan också finnas i ändtarmen eller halsen och ger då oftast inga symtom. Gonorré kan ge komplikationer som till exempel äggledarinflammation och bitestikelinflammation. Gonorré kan också försvåra möjligheten att bli gravid.

– Det är bra att testa sig för gonorré om man har haft oskyddat sex med en ny partner, för att undvika de komplikationer som sjukdomen kan ge och för att hindra att andra smittas. Det är kostnadsfritt att testa sig och att få behandling för gonorré, säger Owe Källman, biträdande smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Gonorré kan smitta vid olika typer av sex, som vaginalsex, analsex och oralsex. Kondom ger ett bra skydd.

Läs mer om gonorré på 1177.se

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter