Nätverket för kultur och hälsa i Sverige firar 25 år!
Nationella nätverket för kultur och hälsa hade sin årliga sammankomst i Sundsvall den 6-7 november 2024. Nätverket består av alla landets regioner och ett antal kommuner och organisationer. 2024 firar nätverket 25 år.
Redovisningar av samverkan mellan regioner, föreläsningar av statliga myndigheter samt tematiska gruppdiskussioner avlöste varandra under nätverkets konferens i Sundsvall. SKR och Folkhälsomyndigheten som gästade nätverket uppmuntrade mer kulturell samverkan för att bekämpa den psykiska ohälsan. En av höjdpunkterna i programmet var när Birgitta Rapp, grundaren av nätverket, bjöd på kunskap och nostalgi i en historisk exposé.
Jag bibehåller, stärker och återerövrar min hälsa
I den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention betonade SKR att det finns en gemensam kärna för SKR:s områden och kulturens: ”Jag bibehåller, stärker och återerövrar min hälsa”. SKR lyfte fram betydelsen av det förebyggande arbetet med barn och unga 0-17 år i socioekonomiskt utsatta områden där kulturella aktiviteter är en viktig trygghetsskapande skyddsfaktor. Även inom äldreomsorgen vill SKR se riktade insatser och en tydligare samverkan med kulturen.
Genom vetenskap och beprövad erfarenhet når vi resultat, poängterade Folkhälsomyndigheten som presenterade de folkhälsopolitiska målen och lagar inom området. Folkhälsomyndigheten uppmanade också nätverket att skicka in Abstracts till den kommande nordiska folkhälsokonferensen i maj 2025.
Birgitta Rapp – nätverkets grundare
En höjdpunkt i programmet var när forskaren och grundaren av Nätverket för kultur och hälsa i Sverige, Birgitta Rapp, berättade om hur arbetet har utvecklats de senaste decennierna. Hon var forskningsdirektör vid Stockholms läns museum/Stockholms läns landsting och uppmärksammades internationellt. Birgitta Rapp publicerade en mängd olika skrifter som synliggjorde sambanden mellan kultur och hälsa. Utgångspunkten för kultur i vården utgick från hela människan och inte enbart konstformerna. Genom Birgittas kunskap och historiska exposé stärktes nätverkets gemensamma plattform för arbetet.
Samarbeten inom nätverket
Region Stockholms Kompetenscentrum för kultur och hälsa medverkade i programmet med två punkter. Kommunikationsarbetet med nätverkets egen webbplats och information om kultur i hela landet på Kompetenscentrum för kultur och hälsas sidor på regionstockholm.se föredrogs av Carin Fahlén.
Broula Barnhoro Oussi gav en kort presentation om EU-projektet. Hon bjöd in nätverket att fundera över möjliga aktörer och projekt i sina respektive regioner och kommuner, att sprida vidare kommande projektutlysningar till.
Östgötamodellen
Tre regioner har etablerat ett nätverk för kollegialt utbyte kring metoden Östgötamodellen Må Bra med kultur och natur som nu fått ordentligt fäste. Modellen tillämpas i Region Dalarna, Region Uppsala och Region Östergötland och har mätbar evidens. Den går ut på att patienter blir anvisade via vården till olika konstformsgrupper som komplement till vård och behandlingen. I Linköping sker det via samarbetsparten Skådebanan.
Nästa årliga nätverksträff äger rum i Västerås i november 2025.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Musikterapeut till Hallunda BVC
Är du musikterapeut med erfarenhet av att arbeta med små barn och deras föräldrar? Då vill vi tipsa om ett musikterapiprojekt på BVC som söker musikterapeut.Gestaltade rum för stillhet och för avsked
Alla helgons dag är för många en dag att minnas nära och kära. För den som inte kan ta sig utanför sjukhuset vill vi uppmärksamma några öppna rum för stillhet.