Budget 2025: Fortsatt tufft ekonomiskt läge 

För Region Stockholm innebär nästa år fortsatt återhållsamhet i ett ekonomiskt svårt läge. Det framgår av regionstyrelsens förslag till Budget 2025 som debatteras och beslutas den 12–13 november. 

Under de senaste åren har Sverige haft svag tillväxt och hög inflation, vilket har påverkat både hushållen och den offentliga sektorn. För Region Stockholm har det inneburit att kostnaderna för löner, läkemedel, sjukvårdsmaterial och annat har ökat markant, samtidigt som uppskjuten vård och minskat resande i kollektivtrafiken till följd av pandemin behöver hanteras. Under 2025 väntas pensionskostnaderna minska. Samtidigt beräknas ökningen av skatteintäkterna avta, delvis på grund av konjunkturen och delvis på grund av förändringar i det kommunala skatteutjämningssystemet.

Därför är budgeten för 2025 återhållsam. Samtidigt finns ett visst utrymme för förstärkningar av Region Stockholms kärnverksamheter. Det handlar bland annat om förstärkningar av primärvården så att fler invånare kan få en fast läkarkontakt. Riktade insatser görs för att kapa vårdköer och öka tillgängligheten till hälso- och sjukvården. Kollektivtrafiken får ökade resurser för att kunna fortsätta utvecklas. Satsningar görs även på strategiska och långsiktiga utbildningsinsatser av medarbetare, framför allt inom hälso- och sjukvården, och på att utveckla arbetsmiljön.

Region Stockholm ska ha en ekonomi i balans och senast 2026 nå en soliditet, det vill säga långsiktig betalningsförmåga, som motsvarar den som Region Stockholm hade år 2022. Arbetet med effektiviseringar inom Region Stockholms verksamheter och att minska kostnader för administration och konsulter fortsätter under nästa år. 

Skattesatsen på 12,38 kronor är oförändrad. När Region Stockholms skattesats höjdes slogs det fast att ambitionen var att, när det ekonomiska utrymmet medger det, trappa ned den föreslagna skattesatsen. En sådan nedtrappning av skattesatsen ska påbörjas 2026 med fem öre. Patientavgifterna behålls på samma nivå som för 2024. Priset för en 30-dagarsbiljett med ordinarie pris ökar med 40 kronor till 1 060 kronor, enligt tidigare beslut i budgeten för 2024, samtidigt som det rabatterade biljettpriset ligger kvar på 2024 års nivå.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera