Förlossningsvården ska rustas för framtiden

Barnafödandet väntas sjunka de närmsta åren. Det innebär att förlossningsklinikerna får minskade intäkter. För att klinikerna ska stå rustade med rätt kompetens framöver ska 80 miljoner av ett eventuellt statsbidrag gå till förlossningsvården.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat att revidera prognos och kapacitetsplan för förlossningsvården år 2025. Nämnden har också beslutat att betala ut 80 miljoner av statsbidrag inom kvinnohälsa till förlossningsklinikerna, under förutsättning att regionerna får bidraget enligt plan. 

Region Stockholm gör varje år en planering inom förlossningsvården för att se till att kapaciteten är tillräcklig. Syftet är att ge förutsättningar för god kvalitet, patientsäker vård och effektiv resursanvändning. Planeringen sker tillsammans med alla sju förlossningskliniker och sjukhusledningar i Region Stockholm.

Den nya planen innehåller en prognos över antalet förlossningar och ett förslag till kapacitetsplanering per förlossningsklinik.

Fruktsamheten har sjunkit både i länet och riket sedan år 2010 och väntas sjunka ett par år till. Prognosen är att barnafödandet sedan vänder uppåt igen. 

Kapacitetsplaneringen för 2025 innebär att Region Stockholm justerar ned antalet prognostiserade förlossningar med 900. Bedömningen är dock att antalet förlossningsplatser kommer att överstiga behovet i Region Stockholm 2025. Kapacitetsplaneringen för nästa år tar höjd för en överkapacitet vid regionens förlossningskliniker på närmare 9 procent. En viss överkapacitet är nödvändig för att klara perioder med många födslar på kort tid.

De kommande åren innebär flera förändringar för förlossningsvården i Region Stockholm:

  • Barnafödandet minskar.
  • Nya arbetssätt som beslutades under det tidigare 8-punktsprogrammet ska fortsätta införas, bland annat en barnmorska per födande i aktiv fas.
  • Kompetenskraven på vårdpersonalen förändras då gravida oftare har högt BMI, psykisk ohälsa och andra sjukdomar.
  • De digitala kraven ökar.

För att stärka förlossningsklinikerna i de utmaningarna har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att 80 miljoner av ett eventuellt statsbidrag ska gå till förlossningsvården.  Region Stockholm har sedan 2016 tilldelats statsbidrag för kvinnohälsa och förlossningsvård. 

Dagens ersättningsmodell i Region Stockholm bygger på att förlossningsklinikerna får en retroaktiv ersättning för varje utförd förlossning.  Ett arbete pågår med att utreda ersättningsmodellen för vårdval förlossning i enlighet med budgetuppdrag från 2023. 

Fakta

Kapacitetsplanen baseras på en prognos över antalet förlossningar i länet. Planeringen av förlossningsvården ger möjlighet för varje förlossningsklinik att fortsätta arbeta med förbättringar och arbetssätt, i linje med det tidigare beslutade åttapunktsprogrammet. 

I beslutet ingår även en prognos för barnafödandet samt hur en del av det eventuella statsbidraget för kvinnohälsa ska fördelas.

Förändringen jämfört med kapacitetsplanen år 2024 är att Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge minskar kapaciteten med 600 förlossningar, Danderyds sjukhus minskar med 200 förlossningar, Södersjukhuset med 1000 förlossningar och Södertälje sjukhus med 100 förlossningar. Capio S:t Görans sjukhus ökar kapaciteten från 3000 till 4000 förlossningar enligt en tidigare beslutad upptrappningsplan. 

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter