Budget 2025: Klimathandlingsplan ska antas nästa år
Arbetet med att ta fram en klimathandlingsplan fortsätter med målet att den ska antas i regionfullmäktige under 2025. Det framgår av regionstyrelsens förslag till Budget 2025 som debatteras och beslutas den 12–13 november.
Kortversion
Visa merVisa mindre
- Regionstyrelsen ska ta fram en plan för att minska klimatutsläpp och nå klimatneutralitet till 2035.
- Region Stockholm ska utveckla metoder för att beräkna konsumtionsbaserade utsläpp tillsammans med experter och andra aktörer.
- Regionen satsar på cirkulära flöden och avsätter tio miljoner kronor årligen för att främja hållbarhet och innovation.
Läs mer om vårt arbete med AI
För att tydliggöra vägen framåt i Region Stockholms klimatarbete fick regionstyrelsen i budget 2024 uppdraget att ta fram en klimathandlingsplan. Planen ska innehålla en inriktning samt förslag på vilka åtgärder som behövs för att nå klimatneutralitet och ekologisk hållbarhet till 2035. Åtgärderna ska leda till en snabb minskning av klimatutsläppen och bidrar utöver klimatnytta också till ökad kostnadseffektivitet och robusthet. Nu fortsätter arbetet med klimathandlingsplanen med sikte på att anta den i regionfullmäktige under 2025.
För att nå målet om klimatneutralitet krävs åtgärder som minskar både territoriella och konsumtionsbaserade utsläpp. I nuläget saknas ett pålitligt dataunderlag för att beräkna hur stor Region Stockholms konsumtionsbaserade klimatpåverkan är. Därför får regionstyrelsen i uppdrag att vidareutveckla kartläggningen av Region Stockholms konsumtionsbaserade utsläpp. Tillsammans med akademi, extern expertis, näringsliv och andra offentliga organisationer ska regionstyrelsen också ta fram metoder för hur utsläppen ska beräknas. Resultatet ska sedan användas som underlag i en översyn av Region Stockholms klimatmål för konsumtionsbaserade utsläpp.
I Budget 2024 fick regionstyrelsen i uppdrag att ta reda på vilka produktflöden i Region Stockholms verksamheter som kan bli del i ett cirkulärt system, där en prioritetslista har tagits fram. Cirkulära flöden innebär att produkter återanvänds så länge som möjligt, i stället för att kasseras efter användning. Detta kan ske genom till exempel ökad återvinning och återanvändning, men också genom att minska onödig användning, svinn och kassering. Ökad cirkularitet minskar klimatutsläppen, stärker robustheten i försörjningskedjan och stärker Region Stockholms motståndskraft mot externa störningar och förändringar.
För att underlätta övergången till cirkulära och mer hållbara produkter och tjänster ska regionstyrelsen avsätta tio miljoner kronor varje år. Region Stockholm ska också samarbeta med akademi, företag och andra regioner för att driva på innovationer kring resurseffektiva och cirkulära produktflöden.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Tio år med regionala cykelplanen – cykling allt säkrare
2014 lanserade Region Stockholm den regionala cykelplanen för Stockholms län. I år, tio år senare, kan regionen konstatera flera framsteg.Möjliga spårutbyggnader för framtidens kollektivtrafik
Region Stockholm har utrett framtidens tunnelbane- och spårutbyggnader. Ett 20-tal förslag på möjliga utbyggnader har redovisats i trafiknämnden.Ny handlingsplan ska accelerera kollektivtrafikens gröna omställning
Handlingsplan ska påskynda kollektivtrafikens gröna omställning och hjälpa Region Stockholm att halvera klimatutsläppen till 2030.