Vård för patienter med endometrios ska säkras

Patienter med endometrios ska lättare kunna få rätt vård på rätt nivå för smärta. Det är regionens gynekologiska specialitet som ansvarar för arbetet med ett förbättrat omhändertagande, i samverkan med de som utvecklar smärtvården.  

Hälso- och sjukvårdsnämnden har fattat beslut om en inriktning för att ta hand om patienter med endometrios. Meningen är bland annat att det ska bli tydligare var patienterna ska vårdas för smärta och vilken vård de ska få.

Smärtvården ska generellt bli mer sammanhållen, strukturerad och standardiserad och baseras på nationella och regionala riktlinjer. Vårdval smärta kommer att ersättas av ett vårdförlopp för långvarig smärta. Två nya utredningsenheter för smärta startar, dels på Danderyds sjukhus, dels på Södertälje sjukhus. Inom ramen för den utvecklingen ska den specialiserade gynekologin arbeta med att förbättra smärtomhändertagandet för patienter med endometrios.

Det pågår flera parallella utvecklingsarbeten för att förbättra vården för patientgruppen.

När det gäller nationella riktlinjer för endometriosbehandling sker till exempel en regional anpassning till Socialstyrelsens nationella riktlinjer. Kunskapsstödet för vården som finns i viss.nu har uppdaterats. Nu är det tydligare när patienten ska få vård i primärvården och när det är aktuellt att remittera vidare.

Ytterligare ett utvecklingsarbete pågår inom det regionala programområdet (RPO) för kvinnosjukdomar och förlossning. Programområdet har endometrios som ett utvalt analysområde och genomför en genomlysning av patientens väg genom endometriosvården. Genomlysningen ska visa vilka behov som finns av samverkan mellan vårdval gynekologi, sjukhus och primärvård. Särskilt fokus ligger på utbildning.

Ta del av beslutet här:

Inriktning för att säkra patientgruppen med endometrios inom ramen för arbetet med smärtsjukvården

Korta fakta

  • Endometrios innebär kortfattat att livmoderslemhinnan växer och blöder utanför livmodern. Sjukdomen kan bland annat leda till mycket smärtsamma menstruationer och göra det svårt att bli gravid
  • Endometriospatienter får vård på alla vårdnivåer – på ungdomsmottagning, gynekologmottagning, vårdcentral, barnmorskemottagning och på särskilda endometriosmottagningar. Södersjukhuset är en av fyra sjukhus i landet som har uppdrag att bedriva nationell högspecialiserad vård för avancerad endometrioskirurgi. 
  • Det pågår flera parallella utvecklingsarbeten för att förbättra vården för patienter med endometrios. Samverkan mellan sjukhus, primärvård och specialistvård lyfts fram.
  •  I den beslutade inriktningen ligger fokus på att förbättra smärtvården för patienterna och göra den mer strukturerad, standardiserad, sammanhållen och jämlik. Det är regionens gynekologiska specialitet som leder arbetet, inom ramen för smärtvårdens utveckling.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter