Information gällande nya Biblio och pågående e-litteraturupphandling
Regionbibliotek Stockholms & Sörmlands arbetsgrupp för digitala böcker har fått en del frågor om den pågående e-litteraturupphandlingen och nya Biblio. Här försöker de ge svar på de vanligaste frågorna.
Notera att informationen redan kan vara inaktuell då uppdateringar av tjänsterna sker löpande. För dagsaktuella svar hänvisar vi till respektive leverantör.
Lägesrapport sedan förra informationsmötet den 28 augusti
Det första mötet med Addas nya referensgrupp hölls den 9 oktober. Referensgruppen, som är är nationell, består av representanter inom folk- och skolbibliotek både på regional och kommunal nivå. Vid det första mötet med Adda var ännu ingen upphandlare tillsatt, men planen är att upphandlingsprocessen ska påbörjas i början av november och pågå i max ett år. Referensgruppen hade önskat att det skulle kunna gått snabbare då en hel del av arbetet är redan gjort, även om det inte kom med i förra upphandlingen. Mer information kommer att komma löpande under hela processen.
Tänk på
Om ett bibliotek på grund av upphandlingsregler måste göra upphandling redan nu, så går det att ansluta sig till det existerande ramavtalet på en kortare tidsperiod.
Förmedling av e-litteratur 2023 hos Adda
Information om nya Biblio
Wedobooks plan är att alla bibliotek ska migreras till den nya lösningen under hösten och att gamla Biblio stängs ner senast vid årsskiftet. Detta blir något alla bibliotek kommer få ta ställning till. Det har dock cirkulerat en del otydlig information kring förändringarna. Nedan har arbetsgruppen samlat några av de vanligaste frågorna och svaren:
1. Hur valideras låntagare när de lånar digitala böcker i nya Biblio?
I Quria fungerar det fullt ut. Då följer digital utlåning precis de regler biblioteken själva sätter i Quria – som att spärrade låntagare och kategorier är spärrade.
I Book-IT är det svårare eftersom nya Biblio måste anropa mot Book-ITs inloggningsmodul. Det ska gå att spärra enskilda låntagarkategorier från att låna digitala böcker genom att skriva EBLOCK i kategorinamnet.
Om lånekortets giltighetstid gått ut går det däremot inte heller att låna i nya Biblio: så om biblioteket t.ex. har satt 1 dags giltighetstid på låntagarkategori Online kan dessa låntagare inte heller låna i Biblio efter första dagen.
2. Går det att logga in med personnummer?
Ja, rent tekniskt skiljer inte vare sig Wedobooks eller Axiells system på vilken sorts nummer det är, så länge det står som ett giltigt lånekortsnummer i bibliotekets system. Men då en del bibliotek har begärt att låntagare inte ska kunna låna på personnummer erbjuder Wedobooks möjligheten att spärra 10-siffriga lånekortsnummer, dvs personnummer. Detta är inte ett krav utan upp till biblioteket.
Det är dock fortfarande oklart hur det löses för bibliotek där flera kommuner delar på en installation. Leverantören är medveten om problematiken att lagra personnummer och ska se till att det finns en rutin för detta som följer GDPR – att bara lagra personuppgifter under lånets aktiva period med mera.
3. Hur sker inval och urval?
Det är möjligt att flytta över existerande urval till det nya systemet, men det rekommenderas inte eftersom det blir en väldig massa ömsesidigt motsägelsefulla regler för att få till det, som kommer att bli svårt för biblioteket att administrera i framtiden.
I det nya systemet görs inte inval utan bortval, utifrån filter. Alla invalsregler är negativa, det vill säga att grundregeln är att allt kommer in, sedan sätts regler och filter för vad som ska undantas. Det betyder till exempel att alla nya förlag som tillkommer och som biblioteket inte vill ha in - måste löpande ses över i filtreringen.
Helt manuellt inval är inte aktuellt, men kan utvecklas om det kravställs. Det kommer dock att bli möjligt att använda sig av ett ”väntrum” för nya titlar så att inga kommer in förrän en bibliotekarie gått in och okejat.
Det är heller inte möjligt att sätta olika invalsgränser för olika förlag, eller olika titlar, eller sätta positiva invalsregler för vissa förlag; sätts ett maxpris kan biblioteket alltså inte välja in enstaka dyrare titlar. Önskas exempelvis Bonniers nya populära titel måste man antingen ta alla andra förlags till samma pris, eller uttryckligen välja bort dem förlag för förlag.
Regler ska kunna sättas utifrån genre, förlag, författare och serie. Wedobooks säger sig ha lagt ner arbete på att förbättra metadata, men det är fortfarande förlagen själva som lägger in metadatan, vilket öppnar upp för att särskilt filtreringen efter genre kan komma att fungera dåligt. Förlagen har haft en tendens att märka upp sina böcker med så många kategoriord som möjligt.
Det sätts spärrar för hur många e-böcker respektive ljudböcker varje låntagare kan låna per period. Det går alltså inte att sätta en gemensam spärr på till exempel 2 böcker totalt per vecka, utan i sådana fall behövs flera spärrar - en på 2 e-böcker och en på 2 ljudböcker per vecka.
4. Är det möjligt att läsa in katalogposter och visa i katalogen?
Inte än, men det ska vara på gång. Wedobooks är färdiga med sitt nya API för att lösa detta, men det krävs också att Libris bygger en ny integration utifrån den, så därför beror det nu på hur snabbt Libris utveckling går. Enligt Wedobooks pågår samtal mellan aktörerna. Det är ännu lite osäkert ifall det rent tekniskt går att hålla igång två flöden samtidigt, både det gamla och det nya, och i så fall kan det göra att det kanske inte är möjligt att implementera den nya funktionen innan alla bibliotek slutat använda den gamla lösningen för katalogpostimport.
Det handlar för Wedobooks del om två steg, dels att få till själva katalogpostflödet och dels att få in länken som leder från katalogpost direkt till titeln i Biblio. Antingen görs detta i två steg, först en ren katalogpost och sedan länken, eller så väntar de tills de kan göra allt på en gång, inte klart ännu. De har fått in synpunkter från bibliotek om att det kanske är enklare för användarna göra hela förändringen samtidigt, så att det inte blir två olika sätt med kort intervall.
5. Kommer det gå att använda läsplatta av klassisk typ (e-ink)?
I dagsläget är det bara möjligt med läsplattor med Androidsystem där det går att installera Biblioappen, alltså inte t ex Letto eller Kobo. Wedobooks säger sig jobba på en lösning på detta men kan inte säga exakt hur den kommer att se ut, så om detta är viktigt kan det vara värt att påpeka.
6. Ser man information om låntagarens lån i bibliotekssystemet?
Även efter att katalogposter kommit så kommer låntagarna att logga in i Biblio, inte på bibliotekets webbplats. Den gamla ehub-lösningen kommer inte att användas framöver. Lånen kommer inte att synas på låntagarens konto i bibliotekssystemet.
För att lånen ska synas i bibliotekssystemet och biblioteken ska kunna ta ut statistik därifrån behöver bibliotekssystemleverantören bygga en sådan lösning, utifrån Wedobooks API för detta. Så Wedobooks kan inte säga när detta kommer.
7. När sker övergången?
Efter att datan Wedobooks begär skickats in får biblioteket en länk där man väljer när överflyttningen skall ske. De hoppas kunna stänga ner det gamla systemet till årsskiftet 24/25. Det börjar bli akut eftersom det gamla systemet är väldigt instabilt.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Konstnärer bjuds in till Open Call för monumentalt och utmanande fasaduppdrag
Yrkesverksamma konstnärer kan delta i Open-Call för konstnärligt gestaltningsuppdrag genom att skicka in Intresseanmälan för fasaduppdrag på Södertälje Sjukhus.