Tilldelningsbeslut för vård vid S:t Görans sjukhus

Capio Group Services AB tilldelas uppdraget att bedriva vården vid S:t Görans sjukhus under kommande avtalsperiod med start 4 januari 2026.

Upphandlingen av vård och drift vid S:t Görans sjukhus är klar och tilldelningsbeslut är fattat av Hälso- och sjukvårdsnämnden på ordinarie sammanträde den 22 oktober. Beslutet innebär att Capio får fortsätta driva verksamheten under kommande avtalsperiod. Avtalet gäller från och med 2026-01-04 i åtta år, med rätt för Region Stockholm att förlänga avtalet 
med som mest fyra år. Avtalet kan därmed som längst löpa i tolv år.
Upphandlingen är en av de största inom regionen och avtalsvärdet, beräknat för tolv år, uppgår till 55 miljarder kronor.

− Vår bedömning är att det är ett bra beslut som ger invånarna fortsatt god vård till en rimlig kostnad för skattebetalarna. På sikt kommer det bli ännu bättre för både patienter och personal samtidigt som sjukhuset får en tydligare roll i regionens säkerhets- och beredskapsarbete, säger Eva Bring, avdelningschef vid Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. 

Tre leverantörer uppfyllde kraven och bjöds in att lämna anbud i upphandlingen. Av dessa tre leverantörer valde endast Capio att lämna anbud. De övriga två avstod från att inkomma med bud.  S:t Görans sjukhus är ett av Region Stockholms sju akutsjukhus, och det enda som drivs av en privat aktör. Vården vid sjukhuset utgör en viktig del av den samlade akutsjukvården i regionen och uppdraget är att bedriva akut och planerad somatisk sjukvård i öppen och sluten vård för att tillgodose invånarnas vårdbehov. Det nya avtalet speglar i huvudsak nuvarande vårdutbud vid S:t Görans sjukhus. 

Sjukhuset ligger på Kungsholmen i Stockholm sedan 1989. De flesta patienterna är boende i västerort, Kungsholmen, Norrmalm och Östermalm. Det var 1999 som Region Stockholm, dåvarande  Stockholms läns landsting, tecknade ett avtal med Bure hälso- och sjukvård, numera Capio, att driva 
vården vid sjukhuset. År 2012 slutförde hälso- och sjukvårdsnämnden en upphandling avseende driften av specialiserad akutsjukvård. Det blev Capio som vann upphandlingen, och som sedan dess har drivit verksamheten vid sjukhuset.

Läs mer om beslutet

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter