Rösta på Årets innovation och Årets implementeringsprojekt
Fredag 4 oktober är det dags för Innovationsfondens dag i Region Stockholm med inspirerande föreläsningar, utställningar och prisutdelning. Arrangemanget är ett mötesforum för utställare, föredragshållare och besökare som minglar och utbyter idéer.
Årets innovation och årets bästa implementeringsprojekt utses under dagen och via nomineringar har tre projekt i varje kategori röstats fram. Nu är det upp till publiken på Innovationsfondens dag att efter korta presentationer av projekten på eftermiddagen, rösta på sin favorit!
Årets innovation
Empatigymmet - ett spel för att motionera fram bättre vårdmöten (Södersjukhuset, Pomme van Hoof)
Empatigymmet är ett nytänkande spel särskilt utvecklat för vårdpersonal för att träna sitt bemötande och stärka sin empatiska förmåga på ett lustfyllt, roligt och minnesvärt sätt.
Spelet, som består av åtta så kallade ”träningspass” tar på ett lättsamt sätt upp olika ämnen som kan vara svåra att prata om fritt och hjälper personalgruppen att komma närmare varandra och reflektera kring hur de bemöter patienter, närstående och kollegor.
Empatigymmet är framtaget av Södersjukhusets Innovationsavdelning i samarbete med vårdpersonal på Sös.
Här kan du läsa mer om empatigymmet
Precisionsmedicinsk behandling av infektioner med bakteriofager (Karolinska universitetssjukhuset, Elin Loo)
Antibiotikaresistens utgör ett av de största hoten mot den globala folkhälsan och redan idag estimeras miljontals dödsfall årligen vara kopplade till antibiotikaresistens.
Bakteriofagterapi har länge använts i delar av världen men randomiserade kliniska studier och ett anpassat regelverk behövs för att befästa dess plats i modern medicinsk behandling.
Vår grupp arbetar med att ta fram bakteriofager för användning mot svårbehandlade infektioner: ortopediska infektioner samt luftvägsinfektioner hos personer med cystisk fibros.
Prediktion av akut resursbrist inom prehospital akutvård (HSF/AISAB, Peter Hill, Jakob Lederman, Peter Bolin)
Mål: Förebygga och förekomma förlängd väntetid för patienter genom att använda realtidsdata för att prognostisera resursbrist inom prehospital akutvård.
Nyttan: Ökad patientsäkerhet genom minskade väntetider. Minskade kostnader och förbättrad arbetsmiljö.
Innovationshöjd: Användning av maskininlärning på realtidsdata och juridisk innovation kring datahantering möjliggör ett stort steg mot informationsdriven och kunskapsstyrd vård. prognostisera resursbrist inom prehospital akutvård.
Årets implementeringsprojekt
Fallförebyggande AI-verktyg för vårdavdelningar (Södertälje sjukhus, Peter Rodmalm, Andreas Svensson)
Två system, Qumea och CogvisAI, provuppställdes under två månader på Södertälje sjukhus. Ett tredje system, Verso Vision, utvärderades via ett studiebesök på HUS i Helsingfors.
Systemen har AI-modeller som kontinuerligt analyserar anonymt rörelsedata från sensorer och larmar när risk för fall, enligt patientens inställda larmnivå, identifierats.
Syftet med provuppställningen var i första hand att utvärdera hur ett AI-baserat fallpreventionssystem fungerar i vårdvardagen med avseende på funktionalitet, upplevelse och acceptans.
Provuppställningen visar att AI-baserade fallpreventionssystem, som kräver nya arbetssätt, har stor potential att minska antalet fall under vårdtiden.
Regionalt 3D center på Karolinska, ( Lena Gordon Murkes)
Målet är att skapa en fungerande 3D verksamhet inom regionen som med 3D teknik kan erbjuda olika typer av hjälpmedel för sjukvården.
Målet är även att öka precisionsarbetet vid kirurgi, förkorta operationstider samt att minska risken för reoperationer.
Genom effektiv och noggrann virtuell 3D planering kan man förutom förbättrat slutresultat och reducerad operationstid, även spara värdefull läkartid. Detta ökar naturligtvis tillgängligheten och sparar både tid och pengar i en redan ansträngd sjukvård.
Rösthjälpen – en app som stöd i röstterapi, (Danderyds sjukhus, Karin Huss)
Appen Rösthjälpen finns tillgänglig att ladda ned via App Store och Google Play Store och beskrivs vara användarvänlig och hjälpsam. Patienterna kommer åt sina specifika övningsprogram via en individuell kod som den behandlande logopeden får fram i den plattform där övningsprogrammet skapas och redigeras varefter patienten når progress i behandlingen.
Appen används i nuläget i behandling av logopeder på Danderyds sjukhus och en plan finns för hur den ska kunna spridas nationellt till andra regioner och mottagningar.
Forskning om appens nytta i förebyggande syfte planeras också.
Om innovationsfonden
Varje år delar Region Stockholms Innovationsfond ut 15 miljoner kronor till projekt som skapar nytta för Stockholms invånare, patienter och resenärer.
Alla anställda i Region Stockholm kan ansöka om stöd för utveckling av nyskapande produkter, tjänster och metoder som är till nytta för invånare, patienter och medarbetare. Även anställda hos arbetsgivare som har uppdrag för och avtal med Region Stockholm kan ansöka.
Innovationsfonden har sedan starten 2015 beviljats medel till mer än 400 projekt.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Ökning av gonorré i Stockholms län
Antalet fall av gonorré ökar i Stockholms län, särskilt bland 20–39-åringar, och det är viktigt att testa sig kostnadsfritt för att undvika komplikationer.