Region Stockholms delårsrapport 2024

För januari till augusti uppgick Region Stockholms resultat till 53 miljoner kronor, en positiv avvikelse mot budgeterat resultat på -2 833 miljoner. Prognostiserat resultat för hela året är -947 miljoner, vilket är 3 085 miljoner bättre än budget.

– Precis som övriga regioner i landet befinner sig Region Stockholm i ett utmanande ekonomiskt läge vilket bland annat beror på ökade kostnader för pensioner. Delårsrapporten visar att ett flertal effektiviseringar nu ger resultat. Det prognostiserade resultatet för 2024 är drygt 3 miljarder kronor bättre än budgeterat, men det är fortfarande negativt på nästan en miljard kronor. De administrativa kostnaderna är lägre än budget och målet att fasa ut hyrpersonal från vården nås. Det är positivt, och den här riktningen, där vi arbetar smartare tillsammans och på så sätt frigör resurser till hälso- och sjukvården och kollektivtrafiken behöver fortsätta. Vi måste uppnå en ekonomi i balans, säger Emma Lennartsson, regiondirektör i Region Stockholm.

Ekonomisk utveckling 2024

Prognostiserat resultat för hela 2024 uppgår till -947 miljoner kronor, vilket är 3 085 miljoner kronor bättre än budget. Årsprognosen påverkas, precis som periodutfallet, positivt av tillkommande sektorsbidrag om 1 267 miljoner kronor och lägre verksamhetskostnader. Även säsongsvariationer, som lägre personalkostnader kopplat till semesteruttag och en något lägre vårdproduktion under sommaren, har påverkat resultatet positivt.

Dessutom är kostnader för att hantera risker kopplat till skatteintäktsutveckling, inflationseffekter och oväntade kostnader lägre, vilket påverkar det prognostiserade resultatet. De poster som har en negativ påverkan på prognosen är ökade kostnader för köpt extern hälso- och sjukvård, personal och köpt trafik.  

För året prognostiserar hälso- och sjukvården ett resultat som uppgår till -957 miljoner kronor, vilket avviker negativt från budget med -1 029 miljoner kronor. De främsta orsakerna är högre kostnad för köpt primärvård i enlighet med riksavtalet samt högre kostnader för personal med anledning av fler anställda än planerat. De ökade antalet anställda beror på minskad användning av inhyrd bemanning, konsultväxling och att mer vård produceras i egen regi.

Kollektivtrafiken prognostiserar ett resultat på -365 miljoner kronor, vilket är 111 miljoner kronor sämre än budget. Budgetavvikelsen förklaras av högre kostnader för köpt pendeltågstrafik, med anledning av det nya avtalet med SJ som började gälla från mars 2024. Biljettintäkterna prognostiseras bli något lägre än budget.

Åtgärder för att uppnå en ekonomi i balans

Samtliga nämnder och bolag har i uppdrag att minska administrativa kostnader samt att minska kostnaderna för konsulter och inhyrd bemanning. I utfall per augusti är administrativa kostnader 398 miljoner kronor lägre än motsvarande period föregående år, konsultkostnader 44 miljoner kronor lägre än föregående år och kostnaden för inhyrd bemanning är 442 miljoner kronor lägre än motsvarande period föregående år. Kostnaderna inom dessa områden är för perioden lägre än föregående år.

Åtgärdsplaner som nämnder och bolag inom hälso- och sjukvården har arbetat fram för att nå en ekonomi i balans uppgår sammantaget till 2 365 miljoner kronor. De främsta åtgärderna avser sänkta bemanningskostnader, framför allt genom lägre inhyrd bemanning och högre utomlänsintäkter. I prognosen för 2024 är den bedömda effekten av åtgärdsplanerna 1 898 miljoner kronor, vilket är 467 miljoner kronor lägre än budget. Det är framför allt vårdintäkter från såld utlands- och utomlänsvård som inte bedöms nå förväntad effekt. Inom kollektivtrafiken avser åtgärderna lägre kostnader för köpt trafik, drift och underhåll samt minskade kostnader för specialistkonsulter. 

Väsentliga händelser under årets första åtta månader

Förutom att hantera det utmanande ekonomiska läget har ett av Region Stockholms prioriterade områden under årets första åtta månader varit att stärka och förenkla styrningen av den egenägda vården. Danderyds Sjukhus AB, Södersjukhuset AB, Södertälje Sjukhus AB och S:t Eriks Ögonsjukhus AB kommer att avbolagiseras och bli egna förvaltningar under en ny nämnd, akutsjukhusnämnden, från och med 2025. Ambulanssjukvården i Storstockholm AB (AISAB) kommer att avbolagiseras och bli en förvaltning under den nya ambulanssjukvårdsnämnden under 2026.

Mellan april och juni påverkades stora delar av Region Stockholms hälso- och sjukvård av arbetsmarknadskonflikten mellan Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Regioner. Under den tio veckor långa konflikten, varav drygt tre veckor med strejk, krävdes ett antal åtgärder för att minska påverkan för patienter, verksamheter och medarbetare.

Under året har Region Stockholm också fått två nya tillstånd för högspecialiserad vård. Dessa gäller sällsynta njursjukdomar och koagulationssjukdomar. Region Stockholm har därmed tilldelats sammanlagt 44 uppdrag inom nationell högspecialiserad vård.

Från och med mars har SJ tagit över ansvaret som operatör för pendeltågen från MTR med ett avtal som sträcker sig över två år. Under våren har slutreglering skett som gett engångsposter vilket har bidragit positivt till resultatet. Övertagandet har gått enligt plan och en gradvis ökad nöjdhet har uppmätts efterföljande månader.

En annan händelse under årets första åtta månader var att Region Stockholm och Region Uppsala signerade en avsiktsförklaring för att stärka sitt samarbete inom life science med målet att bli världsledande inom området.

Läs handlingarna i ärendet här

Om Region Stockholms delårsrapport

Region Stockholm ska avge en delårsrapport per den 31 augusti 2024. Delårsrapporten omfattar hela Region Stockholms verksamhet. I rapporten beskrivs väsentliga händelser under perioden januari till och med augusti 2024. Därutöver innehåller delårsrapporten en redovisning av indikatorer som ska följas upp per augusti. Det övergripande ekonomiska resultatet inklusive investeringar samt produktion och konsumtion analyseras. I samband med delårsrapporten görs även en uppföljning av verksamheterna hälso- och sjukvård samt kollektivtrafik.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter