Film från insidan av ambulans på en skärm i kulturförvaltningens monter. Till vänster i bild står Finbar och tittar på skrämen,

Kultur och innovation

Varje år anordnas Innovationsfondens dag i Region Stockholm. Nytänkande idéer, föreläsningar och projekt som förbättrar vardagen för regionens invånare samspelade i en sfär av kreativitet på Karolinska universitetssjukhuset.

Under Innovationsfondens i oktober 2024 nätverkade utställare, föredragshållare och besökare för att knyta kontakter, utbyta idéer och diskutera utveckling. Eventet har varit en tradition sedan 2015 och över 400 projekt har fått medel från Innovationsfonden som varje år fördelar 15 miljoner kronor. Projekten syftar till att förbättra vardagen för patienter, resenärer och övriga invånare i länet. 

Vinnande projekt 2024

En höjdpunkt i programmet var utnämningen av årets innovation och årets bästa implementering. De vinnande projekten utses via omröstning. Empatigymmet, framtaget av Södersjukhusets innovationsavdelning i samarbete med vårdpersonal, vann priset för årets innovation. Årets bästa implementering gick till Regionalt 3D-center vid Karolinska universitetssjukhuset. Projektet visar hur 3D-teknik kan implementeras inom vården.

Kulturprojekt

Under evenemanget var Regionarkivet, konstavdelningen och Kompetenscentrum för kultur och hälsa, tre verksamheter inom kulturförvaltningen i Region Stockholm, på plats med samarbetsparter från de fyra pågående projekten.

−Det är väldigt roligt att se det fina innovationsarbete som görs inom kulturområdet. Kompetenscentrum för kultur och hälsa utvecklar innovationer för att undersöka hur kultur kan bidra till positiva effekter inom hälso-och sjukvården för både patienter och medarbetare. Vi har sett flera spännande innovationer som visades upp på Innovationsfondens dag.

Det säger Fredrik Engströmer som är Innovationschef i Region Stockholm.

Människor samlas runt ett bord och samtalar och gestikulerar.

  • Sedd för den jag är. Konstnärlig dokumentärfilm i vården av svårt sjuka barn - samskapande produktion av ett material för samtal och lärande.
    Dokumentärfilmfotograf Lisa Party berättade om det utmanande arbetet med medskapande dokumentärfilm tillsammans med svårt sjuka barn och den positiva respons som såväl anhöriga som personal ger projektet.
  • Tillämpad konstnärlig forskning och gestaltning i ambulansfordon - uppföljning och utveckling.  AISAB och kulturförvaltningen driver projektet som undersöker på vilket sätt olika konstnärliga uttryck kan påverka upplevelsen i en utryckande ambulans.
  • Långsiktig lösning för digital arkivering och tillgängliggörande av Region Stockholms webbplatser.
  • Antistigma-teater - Manual för teater inom psykosvården framtagen med stöd av brukare, anhöriga, chefer och personal på psykosmottagningar i Stockholms län. Med under Innovatiosdagen fanns dramaledare och patientrepresentant som berättade om hur teater- och drama kan användas som komplement i inom psykosvården. Projekt har genomförts även med finansiering av kulturnämndens Projektstöd kultur och hälsa.

Tre röster om hur kultur kan främja innovation

Konferensdeltagarnas intresse för kulturella innovationsprojekt var stort. På frågan om hur kulturen främjar innovation i regionala sammanhang svarade några besökare så här:  

Bert Gradin, serietecknare och skötare inom psykiatrin, Nacka sjukhus: 

−Jag har jobbat med kultur i vården på bland annat Astrid Lindgrens sjukhus. Kulturen är ett viktigt kommunikationsmedel inom psykiatrin och främjar på så sätt innovation. Kulturen överbryggar språket. Den är ett verktyg för att få kontakt med brukare och ett sätt att förstå varandra. Vi människor sitter inne med så många olika verkligheter och genom kulturen kan vi få kontakt med dessa. 

Anders Bjarby, konsult:

−Jag är en AI-kille. Med hjälp av AI kan du skapa saker som film, musik, bild och text. Det gör att det blir roligt med AI och du tar det med dig för att utveckla både privatliv och yrkesliv. Jag har tillsammans med experter på Barnskyddsteamet vid Karolinska universitetssjukhuset utvecklat spridningen av en samtalsmetod med barn som misstänks ha utsatts för våld. Barn utsätts i det tysta. Idag saknas resurser att utbilda alla men genom AI-metoden kan en stor mängd vårdpersonal utbildas och få tillgång till kunskapen.   

Maria Telenius, tjänstedesigner, Trafikförvaltningen: 

−Kulturen är jätteviktig. Alla konstformer kan hjälpa oss att föreställa oss alternativa världar. För att tänka bortom den konkreta verkligheten behöver vi konsten som hjälper oss att se lösningar och att provtänka andra sätt för framtiden. 

Emma Blomquist, innovationsledare, Openlab 

−Jag är själv konstnär och kulturen bär förhållningssättet i sig själv att arbeta kreativt och visuellt. Det handlar om att våga, testa och skapa något som är bättre än det som finns och där är kulturen en stor kraft som vi kan lära av. Det är fantastiskt att kulturen nu även syns i ambulanser – kulturen är mänsklig precis som innovation.

Innovationsfondens dag blev en framgångsrik plattform för nya idéer, nätverkande och framtida samarbeten med ambitionen att fortsätta förbättra livet för invånare i länet. Läs mer om innovationsprojekten via länken

Våra innovations- och forskningsprojekt
 

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter