Kultur- och utflyktstips för höstlovet

Är du ledig under höstlovet? Här har vi samlat tips för dig som vill göra en utflykt eller uppleva kultur i Stockholms län under lediga dagar.

Runtom i länet finns ett stort utbud av kultur och intressanta utflyktsmål. Passa på att besök någon ny plats under höstlovet. Vi guidar till aktiviteter för både stora och små och inomhus och utomhus.  

Familjevisningar på Konserthuset Stockholm

Konserthuset vid Hötorget arrangerar musikvisningar för familjer under höstlovet. Tillsammans med kunniga musikguider får du följa med bakom kulisserna, prova ett instrument och höra mer om hur det är att vara musiker i Kungliga Filharmonikerna. 

Kalendariet på Konserthusets webbplats

Pappa och son som läser en bok på biblioteket

Höstlov eller läslov? 

Höstlovet kallas också för läslovet. Visste du att Stockholms län har 132 folkbibliotek? Många av biblioteken har dessutom extra mycket aktiviteter under höstlovet. Här har vi samlat tips på några av alla de saker som händer på biblioteken: 

  • Spökvandring, Farsta bibliotek
  • Musikäventyr, Ekerö bibliotek 
  • Filmvisning för unga, Handens bibliotek  
  • Författarmöte med Johan Rundberg, Norrtälje bibliotek 
  • Animationsverkstad, Vårby bibliotek 
  • Firande av Harry Potter 25 år med tipsrunda, quiz och pyssel, Märsta, Sigtuna och Rosersbergs bibliotek 
  • Prova på rollspel och programmering i Upplands-Bro 
  • Bokcirkel för unga, Signalfabriken i Sundbyberg 
  • Föreställningen Spöknatten och bokfrukostar, Österåkers bibliotek 

Kolla upp vad som händer på ditt närmaste bibliotek eller passa på att besöka ett nytt! 

Lista över länets folkbibliotek

Besöksmålskartan guidar dig till utflykter

Stockholms läns museums besöksmålskarta guidar dig till platser att besöka runt om i hela länet! Du kan skapa en egen vandring, genom att lägga till flera besöksmål, bestämma i vilken ordning du vill besöka dem och få förslag på hur du bäst tar dig dit oavsett om du färdas till fots, på cykel, eller med bil.  

Du kan också dela din tur vidare till någon som du vill ska upptäcka mer av länet. Det finns också ljudguider och VR-filmer om svårtillgängliga platser. 

Till länsmuseets besöksmålskarta

Upptäck länet med länsmuseets appar 

Stockholms läns museums appar guidar dig till spännande platser i hela länet. Lär dig mer om offentlig konst och länets historia eller gå en digital vandring. Ladda ner apparna gratis till din telefon så har du alltid en guide med dig i fickan.  

Om länsmuseets appar 

Digitala utställningar 

Regniga dagar finns det också mycket att upptäcka utan att bli det minsta blöt med Stockholms läns museums digitala utställningar. Till exempel en ny utställning om medeltida kyrkor i Stockholms län och en digital resa till Brottö skärgårdsjordbruk. Alla digitala utställningar hittar du på webbplatsen. 

Stockholms läns museums utställningar

Två målningar med kraftfullt måleri där Amanda Hellsten målar sin vardag.

Sju konstutställningar till priset av en SL-biljett  

Besök världens längsta konstutställning till priset av en tunnelbaneresa. Visste du att vi växlat konst på sju tunnelbanestationer i höst? Samtida konstnärer skapar utställningar utmed röda och gröna linjen. 

Konst i kollektivtrafiken

Höstlov med rys på Spårvägsmuseet

På Spårvägsmuseet får du uppleva Stockholm och de fordon som trafikerat staden i över hundra år. Under hösten har vi dessutom torsdagsöppet till kl 21 med visningar, quiz och föredrag. På höstlovet blir det krokodilworkshop, stor modelljärnvägsutställning, spökvisningar, familjevisningar och en lite kusligare tur än vanligt med Minitunnelbanan!

Höstlovsprogram på Spårvägsmuseet

Halloween-slöjd med ull på tolv bibliotek 

Lördag 26 oktober 2024 kommer handledare från Stockholms läns hemslöjdsförening till tolv bibliotek i länet för att hålla workshoppar för barn. Det blir spöken och annat läskigt i våt-tovad ull. 

De bibliotek som får besök är: Ekerö, Enebyberg, Hallonbergen, Sundbyberg, Huddinge, Lidingö, Norrtälje, Saltsjöbaden, Sickla, Älta, Upplands-Bro och Vallentuna.

Den första workshoppen äger rum 11:00 och den andra 12:30. Kontakta ditt bibliotek för mer information! 

Dansföreställningen Spöken i Haninge 

Torsdag 31 oktober klockan 15:00 visar biblioteket i Vega dansföreställningen Spöken av Gala Dance Bergslagen. Ett möte med mystiska väsen som har följt oss genom historien och visat sig i alla kulturer världen över i olika immateriella skepnader. 

Föreställningen riktar sig till åldersgruppen 13–19 år och spelas med stöd av Region Stockholm. Kontakta Vega bibliotek för mer information om bokning. 

Till Vega biblioteks webbplats

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter