Konst i tunnelbanan inspirerar biblioteket till workshops för barn och unga

Regionbibliotek Stockholm har intervjuat Tranströmerbiblioteket som fick inspiration till att arbeta utifrån den nya konstutställningen på Slussens tunnelbanestation: Böcker ur ett växande arkiv (1968-2024) av konstnären Marja-Leena Sillanpää. 

Hur fick ni idén till att arbeta utifrån konsten i tunnelbanan?

Utifrån ett biblioteksperspektiv är Marja-Leena Sillanpää jätteintressant. Hennes konst utgår från böcker, ofta gamla, från bibliotek och berättelser. Det kan ju knappast bli bättre. Marja-Leena jobbar med böcker som artefakter, vilket vi tycker är intressant på olika sätt. Vad berättar den fysiska boken? Vi tycker också att det är roligt att arbeta med konst som barn och unga möter i sin vardag, som till exempel tunnelbanan.

Det säger Rebecca Medici, producent och Lova Berggren, bibliotekspedagog, som båda arbetar på Tranströmerbiblioteket (del av Stockholms stadsbibliotek) på Medborgarplatsen. I november och i januari arrangerar de workshops för barn och unga på biblioteket.

Läs intervjun med Tranströmerbiblioteket

Om konst i tunnelbanan

Konst ger möjligheten att förändra hur vi upplever vår vardagliga miljö genom konst. Vi bjuder in konstnärer att visa utställningar i Stockholms tunnelbana som genomströmmas av miljontals människor varje dag.

Konstväxlingar är tillfälliga utställningar på sju tunnelbanestationer: Gärdet, Slussen, Mariatorget, Zinkensdamm, Fridhemsplan, Odenplan och Skanstull.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera
Regnbåge i taket på Stadions tunnelbanestation.

Konsten i kollektivtrafiken

Se världens längsta konstutställning! Konsten i Stockholms tunnelbana har  kallas ofta för "Världens längsta konstutställning". 

Konsten i kollektivtrafiken
Filmruta från videoverk av KAtarina Löfström. Svart botten med roterande färger i cirkeldiagram.

Nya Konstväxlingar

Tillfälliga utställningar på sju tunnelbanestationer i Stockholm. Möt den samtida konsten av nu levande konstnärer, tillgänglig för alla.

Konstväxlingar - 13 tillfälliga utställningar på sju stationer

Fler nyheter