Tydliga prioriteringar för Kompetensarena Stockholm
På Kompetensforum 2024 samlades den 24 oktober för första gången alla aktörer på Kompetensarena Stockholm för att enas om gemensamma mål och vägar framåt. Under dagen sammanträdde även Stockholmsregionens kompetensråd och fattade två viktiga beslut.
På Kompetensarena Stockholm samordnar och samverkar vi med arbetsmarknadens parter, utbildningsväsendet, myndigheter och genom Storsthlm med länets kommuner. Ett 60-tal representanter från 16 organisationer, myndighter och akademier medverkande på årets Kompetensforum.
- Vårt gemensamma mål är att säkerställa att utbildningsinsatser och tillgång på kompetens möter arbetsmarknadens behov i Stockholmsregionen. Allt för att främja hållbar tillväxt och konkurrenskraft, säger Julika Lamberth, tillväxtchef, Region Stockholm.
Stockholmsregionens kompetensråd svarar för den strategiska styrningen och inriktningen för Kompetensarena Stockholm. Under sitt öppna sammanträde den 24 oktober fattade rådet beslut om en avsiktsförklaring för sitt eget arbete och en handlingsplan för det gemensamma arbetet på Kompetensarena Stockholm.
Avsiktsförklaringen för Stockholmsregionens kompetensråd innebär att rådet ska:
- Skapa en samsyn för Stockholmsregionens kort- och långsiktiga kompetensförsörjningsbehov.
- Identifiera och prioritera fokusområden baserat på faktainsamling och grundlig analys.
- Underlätta utbytet av idéer, erfarenheter och kunskaper mellan deltagande organisationer för att stärka det regionala samarbetet.
- Samla in, analysera och sprida relevant fakta och insikter som kan stödja arbetet med att stärka regionens kompetensförsörjning.
- Påverka beslutsfattare genom att framföra synpunkter och förslag i syfte att underlätta regionens kompetensförsörjning.
- Ge riktlinjer och uppdrag om gemensamma utvecklingsprojekt till Kompetensarena Stockholms beredningsgrupp att planera, genomföra och följa upp.
Handlingsplan möter utmaningar och prioriterar
Handlingsplanen för Kompetensarena Stockholm har tre tydliga prioriteringar som ska möta de stora utmaningarna på arbetsmarknaden i Stockholmsregionen.
- Få fler att söka sig till yrkesinriktade utbildningar
Målet är att inom tre år öka andelen förstahandssökande elever till ungdomsgymnasiets yrkesutbildningar från 21 till 25 procent samt att öka andelen som fullföljer yrkesvuxenutbildning med 10 procent.
Samtidigt som många står utanför arbetsmarknaden har många arbetsgivare svårt att hitta rätt kompetens. 40 procent av länets företag efterfrågar i första hand personal med yrkesutbildning på gymnasienivå. Idag studerar 22 procent av länets gymnasieelever på ett yrkesprogram. Men för att motsvara arbetsmarknadens behov borde det vara över 30 procent. Branscher med stora behov är bland annat transport, bygg, restaurang samt vård- och omsorg. - Inkludera fler på arbetsmarknaden
Med fokus på att minska långtidsarbetslösheten och öka möjligheterna för de som står långt från arbetsmarknaden att komma i arbete och utbildning kommer flera insatser att göras.
Det handlar bland annat om att stärka samverkansstrukturerna mellan offentliga och privata aktörer, branscher och kommuner för att stödja långsiktig arbetsmarknadsintegration.
Lågkonjunkturen har drabbat Stockholm hårt och vi står inför flera utmaningar. Arbetslösheten i vårt län var i september 6,9 procent, enligt Arbetsförmedlingen. Det är samma nivå som för riket vilket är ovanligt. Stockholm har i regel lägre arbetslöshet än riket. Idag har 35 000 personer varit arbetslösa mer än 12 månader och närmare 20 000 i mer än 24 månader - Attrahera och behålla fler talanger
Genom att attrahera och behålla internationell talanger och kvalificerad arbetskraft kan vi öka Stockholmsregionens konkurrenskraft. För att underlätta för internationell arbetskraft att etablera sig i Stockholmsregionen kommer Kompetensarena Stockholms aktörer att arbeta mer samordnat och över kommungränserna för ett snabbare och smidigare inträde på arbetsmarknaden.
De kunskapsintensiva tjänstebranscherna är Stockholmsregionens styrka och 40 procent av företagen efterfrågar i första hand universitetsutbildad personal. Att behålla talanger, även de internationella som studerat vid våra universitet, och attrahera fler är därför en utmaning för Stockholmsregionen.
På bilden syns Aida Hadzialic, finansregionråd och ordförande i Stockholmsregionens kompetensråd och Julika Lamberth, tillväxtchef, Region Stockholm och ordförande i Kompetensarena Stockholms beredninsgrupp.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Kraftigt minskad kostnad för inhyrd bemanning och 600 fler sjuksköterskor
Region Stockholm har nått målet för 2024 om att ha högst en procent inhyrd bemanning i hälso- och sjukvården.Fortsatt tufft för näringslivet visar ny rapport
Konkurser och varsel fortsatte öka under första halvåret 2024 och arbetsmarknaden bedöms vara fortsatt svag året ut.Yrkes-SM 2026 till Stockholm
Nu står det klart att Yrkes-SM 2026 kommer till Stockholm. Mästerskapet där ungdomar inom ett 50-tal yrken kommer att tävla mot varandra under tre dagar.