Förbättrad vård för patienter med nydebuterad hjärtsvikt

De som insjuknar i hjärtsvikt får nu snabbare rätt diagnos och rätt behandling. Det är möjligt genom att vården hålls samman på ett nytt sätt kring den som drabbats.

Hjärtsvikt är en allvarlig sjukdom med dålig prognos och den vanligaste orsaken till sjukhusinläggning. Tillgången till behandling som lindrar symptom och räddar liv är otillräcklig. Cirka hälften av patienterna dör inom fem år vid obehandlad hjärtsvikt.

I Stockholms och Gotlands län har nu ett så kallat personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för hjärtsvikt införts. Det har resulterat i nya arbetssätt och rutiner som medfört förbättringar för patienter med nydebuterad hjärtsvikt.

Ett exempel på förbättring är att de tre diagnoskoderna för olika typer av hjärtsvikt används i större utsträckning än tidigare. Det ökar möjligheten för patienter med den allvarligaste formen att få rätt vård vid en hjärtsviktsmottagning.

Ett annat exempel är det nu finns en mall för att avgöra vilken mängd läkemedel som behövs för att uppnå önskad effekt. Det har bidragit till snabbare upptrappning av hjärtsviktsläkemedel och ökad användning av de nyaste läkemedlen, så kallade SGLT2-hämmare. Dessutom har ett regionalt vårdprogram för fysioterapi tagits fram.

Förbättringsarbetet för hjärtsviktpatienter fortsätter. På hjärtsviktmottagningarna pågår till exempel projekt för att etablera digital monitorering på distans. Då kan patienterna lämna data om EKG, blodtryck, syresättning i blodet och om hur de mår hemifrån.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter