Vinnarna av Region Stockholms hållbarhetspris utsedda

Årets vinnare i hållbarhetsprisets fyra kategorier är Folktandvården Fridhemsplan-Akuten, Projekt Textilsvinn på Södersjukhuset, överläkaren Finn Filén på Venhälsan på Södersjukhuset och demokratisamordnaren Sevgi Zengin i Botkyrka kommun.

Foto på vinnarna av hållbarhetspriset. De håller i blommor och diplom

Sevgi Zengin, Maria Rosin, Finn Filén, Sara Tunheden och Sebastian Törnfeldt. Foto: Henrik Möller

I början av 2024 inrättade Region Stockholm ett nytt hållbarhetspris som ska uppmärksamma viktiga insatser inom hållbarhetsområdet. Priset delas ut i de fyra kategorierna social hållbarhet, miljö, årets eldsjäl och för arbete mot främlingsfientlighet och rasism.

Under tisdagens regionfullmäktige presenterades 2024 års vinnare som fick ta emot sitt pris under en ceremoni.

– Dagens prisutdelning visar vilket gediget engagemang och vilken hög kompetens som finns i Region Stockholm och i länet när det gäller hållbarhet. Den visar också vad många olika saker man kan göra inom området, säger Emma Lennartsson, regiondirektör i Region Stockholm.

– Pristagarna använder tjänstedesign för att minska behovet av textilier inom sjukvården, tar fram innovativa utbildningar och stöd för att tandvården ska bidra i arbetet mot våld i nära relationer, minskar stigmat kring sexuellt överförbara sjukdomar och bidrar till inkludering och samexistens mellan olika kulturer genom att få ungdomar i Botkyrka att engagera sig politiskt. Det är fantastiskt att se.

Hållbarhetspriset för social hållbarhet

Folktandvården Fridhemsplan-Akuten med klinikchef Maria Rosin i spetsen vinner Hållbarhetspriset för social hållbarhet för sitt arbete mot våld i nära relationer.

Till Fridhemsplan-Akuten kommer omkring 70 000 patienter varje år varav cirka 26 000 har akuta skador. I många fall beror de akuta skadorna på någon form av trauma där det ibland finns skäl till att misstänka att patienten har blivit utsatt för våld.

Därför tog kliniken fram en utbildning i att stötta personer som har blivit utsatta för våld i nära relation. Utbildningen togs fram tillsammans med Folktandvårdens forsknings-, utvecklings- och utbildningsavdelning, Akademiskt Primärvårdscentrum och Nationellt Centrum för Kvinnofrid. 
Alla anställda på Folktandvården får gå utbildningen i hur de ska identifiera och stötta våldsutsatta, och alla nyanställda får göra det när de börjar.

Folktandvården Fridhemsplan-Akuten och Maria Rosin får priset för att utbildningen har resulterat i en ökad medvetenhet och handlingsförmåga bland medarbetare. Modellen kan också spridas till och användas av fler verksamheter.

Läs en intervju med Maria Rosin här

Hållbarhetspriset för miljö

Hållbarhetspriset för miljö går till ett projekt som har haft som mål att minska textilsvinn på Södersjukhuset. Projektet har genomförts av innovationsledarna och tjänstedesignerna Sebastian Törnfeldt och Sara Tunheden.

Projekt Textilsvinn inleddes 2020 för att råda bot på problemet att sopor slängdes i tvätten och att cirka 20 000 plagg försvann varje år, vilket kostade sjukhuset miljonbelopp. 

Sebastian Törnfeldt och Sara Tunheden fick i uppdrag att ta reda på vad som hände med kläderna och upptäckte ganska snart att svinnet berodde på flera olika saker. Det visade sig att personalen ofta lagrade kläder i sina skåp och att patienter som saknade kläder vid hemgång gick hem i sjukhuskläderna. Dessutom slängde personalen ofta kläder som var kontaminerade i stället för att skicka dem till tvätten.

För att lösa problemet genomförde Sebastian Törnfeldt och Sara Tunheden en informationskampanj och skapade en sms-tjänst som kan användas vid brist på arbetskläder. Södersjukhuset införde också Garderoben som samlar in second hand-kläder som kan användas till socialt utsatta patienter som inte har egna kläder vid hemgång.

När projektet avslutades 2023 visade det sig att kostnaderna för textilsvinn på sjukhuset hade minskat med 700 000 kronor och att andelen uteliggande textilier hade sjunkit från 23 procent till mellan 12 och 14 procent.
Projektet vinner priset för att det på ett konkret sätt bidrar till att minska klimatpåverkan och till att resursförbrukning och miljöpåverkan från vårdprocesser minskar.

Läs en intervju med Sebastian Törnfeldt och Sara Tunheden här

Årets eldsjäl

Överläkaren Finn Filén på Venhälsan får Hållbarhetspriset för årets eldsjäl för sitt arbete och engagemang inom forskning, kliniskt arbete och informationsspridning till allmänheten kring frågor om sexuellt överförbara sjukdomar.

Venhälsan är en del av infektionskliniken på Södersjukhuset. Hit kommer män och transpersoner som har sex med män för provtagning och behandling av sexuellt överförda infektioner, rådgivning och för att få den förebyggande hiv-behandlingen PrEP. Mottagningen är även landets näst största hiv-mottagning för alla patientgrupper, oavsett bakgrund eller smittväg.

Finn Filén är ofta talesperson i medierna när Södersjukhuset får frågor inom detta område. Han är också involverad i en stor, nationell studie om PrEP-behandling.

Finn Filén får priset för att han går utanför vad hans roll kräver och använder sin kompetens på ett kreativt sätt. Hans arbete bidrar också till att minska stigmat kring hiv-smitta och till att sprida stolthet inom Södersjukhuset.

Läs en intervju med Finn Filén här

Hållbarhetspriset för arbete mot främlingsfientlighet och rasism

Sevgi Zengin, som är demokratiutvecklare i Botkyrka kommun och samordnare i kommunens ungdomsfullmäktige, vinner Hålbarhetspriset för arbete mot främlingsfientlighet och rasism.

Ungdomsfullmäktige är en instans där unga mellan 13 och 22 år har chans att påverka kommunens politiska beslut som handlar om ungdomsfrågor. Där jobbar Sevgi Zengin som en vuxen resurs som hjälper till att stötta där det behövs. Hon arbetar även aktivt för att rekrytera ungdomar till ungdomsfullmäktige genom att vara ute och informera i skolor och på olika evenemang i Botkyrka kommun.

Hon vinner priset för att hon bidrar med en inkludering genom att alla oavsett kön, religion och ursprung har en chans att få sina idéer och åsikter framförda. Hennes arbete bidrar till en samexistens mellan olika kulturer genom att ungdomar med olika etnicitet, bakgrund och ursprung deltar på lika villkor.

Läs en intervju med Sevgi Zengin här

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter