Solna testar nya läsfrämjande metoder

Jennifer Wahlund och Nikola Catovic på Solna bibliotek deltog båda i Regionbibliotek Stockholms internatdagar med fokus på läsfrämjande och litteraturförmedling. Här delar de med sig av både sina utmaningar och några tips för att komma i gång.

Temat för vårens internat var läsfrämjande och litteraturförmedling. Efter internatet har deltagarna haft möjlighet att arbeta vidare ute i sina verksamheter med planering av hur de ska arbeta med kompetensutveckling inom litteraturförmedling för barn och unga.

Vi har ställt några frågor till Nikola och Jennifer som båda arbetar på Solna bibliotek om hur de har arbetat med frågorna efter att de deltog i internatet.

Hur jobbar ni med kompetensutveckling när det gäller litteraturförmedling för barn och unga?

På Solna bibliotek har alla möjlighet till att ta del av utbildningstillfällen. Det är fritt att anmäla sig till det man är intresserad av. Det finns en kultur där man skapar tillfällen och uppmuntrar till kompetensutveckling.

Vi har även regelbunden kompetensdelning där vi sedan delar med oss av erfarenheter och kunskaper från dessa utbildningstillfällen.

På internatet fick vi inspiration till att testa nya läsfrämjande metoder. Vi har bland annat en workshop om den biblioterapeutiska livslinjen inplanerad i höst, där våra kollegor kommer få göra egna livslinjer och reflektera i grupp. En artikelklubb är också under planering, där vi tar upp aktuella frågor inom biblioteksväsendet utifrån till exempel artiklar och forskning.

Snart är det premiär för första avsnittet av vår nya bokcirkel-podd. Den är visserligen riktad till vuxna, men vi fick inspiration till den när vi var på internatet och vi hoppas att vi kan utveckla tillvägagångssättet och även starta en för barn och unga i framtiden.

Vad har varit lätt?

Vi har fått positiva reaktioner och stöd från ledning och kollegor.  Att utmana sig själv och våga nytt ger arbetsglädje.

Vad har varit svårt?

Det praktiska, att hitta tid för det vi vill utföra. Trots att vi har stöd från ledning så är det inte alltid lätt att kombinera nya arbetsmoment med de dagliga rutinerna. Det krockar med andra arbetsuppgifter.

Har ni några tips som ni vill dela med er av?

Sätt inte för stor press på er själva utan gör det till en rolig grej så är det lättare att få med andra. Övertänk inte för mycket, våga pröva nytt. Ett konkret tips är såklart att prata med ledningen och vara tydliga med hur ni vill arbeta och hur det gynnar kompetensutvecklingen på arbetsplatsen.

Om du vill veta mer om internatdagarna så du läsa vår tidigare artikel Litteraturfrämjande på agendan

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter